Jaarevent 2023

Koppert Biological Systems uit Berkel en Rodenrijs is dit jaar als eerste geëindigd bij de Hillenraad 100. Rijk Zwaan werd eerste bij de Hillenraad 500+. De Greenport feliciteert beide top-ondernemingen. Maar er is meer moois te melden: zo dingen Royal Lemkes uit Bleiswijk en OK Plant uit Naaldwijk mee naar de Tuinbouw Ondernemersprijs. En er zijn meer mooie nominaties!

De Hillenraad100 omvat de jaarlijkse ranking van de honderd meest toonaangevende ondernemingen in de kennis en kapitaalintensieve (glas)tuinbouwsector. De lijst brengt het volledige cluster in beeld, verdeeld over zeven segmenten.

“De strijd om de plekken 1, 2 en 3 was nog nooit zo’n close call als dit jaar”, meldt de jury. Koppert Biological Systems ging er uiteindelijk met het goud vandoor. “De onderneming wordt door het voltallige Expertcomité gezien als excellent en toonaangevend op onderdelen als visie, strategie, groeipotentieel, innovatiekracht en duurzaamheid. Dat laatste is niet verwonderlijk gezien de core business, biologische gewasbescherming. In de vijf kernwaarden staat de natuur genoemd als belangrijkste partner.”

Rijk Zwaan eindigde als nummer 1 bij de Hillenraad voor ondernemingen met een omzet boven de 500 miljoen euro: Hillenraad 500+. De jury: “Rijk Zwaan investeert in binnen- en buitenland voor maar liefst 250 miljoen euro en gaat op zoek naar zo’n 1.500 nieuwe mensen. Het moet niet alleen groter, maar ook sneller en verrassender. En dus krijgen medewerkers extra tijd en een budget om met echt innovatieve ideeën te komen. Rijk Zwaan wil autonoom groeien en zo de eigen, unieke cultuur bewaren. Uit die drang naar voren én uit de power om immense bedragen te kunnen investeren, komen ontwikkelingen als New Trait Development en Next Generation Sequencing voort. Deze zijn bedoeld om rassen nog sneller op de markt te krijgen. De wereld van de zaden is hightech geworden, dus zien we bij Rijk Zwaan alle mogelijke technologieën in beeld komen, van big data en robots tot drones en internet of things. De verreweg meest innovatieve en krachtige speler van deze Hillenraad500+ stroopt de mouwen nog eens op om zich te meten in het internationale krachtenveld.

Tuinbouw Ondernemersprijs

Met de Tuinbouw Ondernemersprijs worden topondernemers al dertig jaar lang in de schijnwerpers gezet. Jaarlijks worden drie bedrijven genomineerd. Dit jaar zijn dat Royal Lemkes, OK Plant en De Lepelaar.

De mensen van Royal Lemkes ondernemen en communiceren met een groen hart en geloven dat planten bijdragen aan een beter leven, vitale business en een gezonde en groene wereld, stelt de jury van de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Zoals Royal Lemkes innovatie in de keten aanjaagt en daarmee met veel transparantie verbindt, toont visie op duurzaam ondernemen. Royal Lemkes  inspireert daarmee de ketenpartners en zorgt voor een gezonde groei van de sector.”

OK Plant is gespecialiseerd in de teelt van de kleine Kolibri Phalaenopsis en diverse seizoensproducten zoals Campanula, Primula, Aster en Cyclamen. De jury: ‘Passie, ambitie en creativiteit kenmerken deze Westlandse ondernemers. Met het telen van een vernieuwende Phalaenopsis en een jaarrond programma seizoensproducten hebben zij duidelijke keuzes gemaakt. Daarmee kunnen de ondernemers accelereren. Bijzonder is de sociaal-maatschappelijke betrokkenheid van OK Plant’.

Stemmen op Royal Lemkes

Royal Lemkes is bovendien genomineerd in de categorie  Logistiek van de MobiliteitsAward Haaglanden en Rijnland, een tweejaarlijkse prijs onder convenantpartners van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. De winnaars in 2010, 2012 en 2014 waren respectievelijk het Hagaziekenhuis, MN en het ROC Mondriaan. Stemmen kan nog tot 19 november 2017 via https://mobiliteitsaward.nl/stem/logistiek/.

Kees van der Helm Award

Tijdens het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Oostland werden onlangs de genomineerden voor de Kees van der Helm Award bekendgemaakt. Deze prijs is vernoemd naar de twee jaar geleden vrij plotseling overleden grondlegger van VanderHelm Bedrijven. Thema dit jaar is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Genomineerd zijn: Cees van der Meij van Royal Lemkes in Bleiswijk, Marc van Buijtene van Van Vliet Contrans en de Milieu Express en Ted Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. Laten dit jaar volgt de bekendmaking van de winnaar.

MKB Westland Partners Ondernemersprijs 2017

Op donderdag 23 november wordt de MKB Westland Partners Ondernemersprijs 2017 (WPO) uitgereikt in de Oude Kerk in Naaldwijk. De Winter Logistics is een van de drie genomineerde bedrijven. Andere genomineerden zijn Tendenz Kappers en Smiemans Projecten. Bij het vaststellen van de nominaties heeft de jury gekeken hoe bedrijven zich onderscheiden en wat hun marketingstrategie is.

 Pin It on Pinterest