Jaarplan 2024

Tijdens het Festival van de Toekomst van provincie Zuid-Holland waren talloze inspiratiesessies en workshops. Eén daarvan werd georganiseerd door de Greenport en vers+.  “We werken dus aan een waardeketen op het gebied van gezondheid en voeding.” 

Programmamanager Jolanda Heistek vertelde over de strategie van de Greenport: Feeding and Greening the Mega-cities. Een specifiek onderdeel daarvan zijn plantinhoudstoffen. En daarop focust vers+, een samenwerking van enkele bedrijven uit de tuinbouw.

Consumenten willen vaak wel gezonder leven, maar hebben daarbij hulp nodig. Die hulp kan onder meer bestaan uit inzichtelijk maken welke inhoudsstoffen in welke producten zitten, vertelde Natasja van der Lely van Koppert Cress, het bedrijf dat een van de initiatiefnemers is van vers+. Daarnaast wil vers+ die producten beschikbaar maken. “We werken dus aan een waardeketen op het gebied van gezondheid en voeding.”

vers+ diner op maat

De ambitie van vers+ is het inzichtelijk en transparant maken van de nutriënten die van nature aanwezig zijn in groente. Daarmee kunnen gezonde businesscases op het gebied van gepersonaliseerde voeding en gezondheid worden ontwikkeld. Dit biedt kansen voor onder meer de zorg, de voedingssector en de tuinbouw.

Dat er behoefte is aan kennis over plantinhoudstoffen bleek tijdens de workshop op het Festival van de Toekomst. Een van de deelnemers aan de workshop vertelde dat hij diabetes heeft en dus moet letten op zijn voeding. “Maar ik zoek me een ongeluk in de supermarkt hoeveel koolhydraten en vitamines er in een verspakket zitten. Ik zou heel gelukkig zijn met verse producten waar een herkenbare sticker op zit, zodat ik weet: dit is goed voor mij ” Werken en denken vanuit plantinhoudstoffen start dan ook met specifieke doelgroepen. “Dat levert een ander verdienmodel op voor de tuinbouw”, vertelde een bezoeker. “Want dan heb je het ook over bijvoorbeeld zorgverzekeringen en arbeidsproductiviteit.”

Binnenkort wordt vers+ gelanceerd: dat gebeurt tijdens het vers+ diner op maat bij Koppert Cress. Die bijeenkomst wordt georganiseerd door Koppert Cress, Best Fresh Group en Greenport-partners InnovationQuarter en  gemeente Westland wordt georganiseerd. Genodigden staan DNA af; op basis daarvan krijgen deelnemers gerechten die passen bij hun unieke metabolisme. Met dat diner laat vers+ zien welke mogelijkheden er zijn met persoonlijke voeding en gezondheid en welke rol daarin weggelegd is voor verse groente. Werken met DNA is daarvan slechts één voorbeeld. Natasja van der Lely: “De kern van vers+ is dat we samen innoveren, samen pionieren. Dat doen we door te werken met producten die nu al beschikbaar zijn, en door kennis over die producten op een betrouwbare manier transparant te maken. Onze ambitie: in 2023 kent iedereen de kracht van groente en gebruikt deze actief.”Pin It on Pinterest