Jaarevent 2023

Etwin GrootscholtenDeel I: We gaan beginnen

Na op Schiphol het programma nog eens goed te hebben doorgenomen, bracht een vliegtuigje ons pijlsnel naar Berlijn, waar ons programma begon met een avondlijke netwerkbijeenkomst van de provincie Friesland. Een Nederlands feestje in Berlijn, voorafgaand aan de start van de Grüne Woche op het Holland Paviljoen, morgenochtend vroeg op de Messe van Berlijn. We zijn begonnen. 

Onder het genot van Friese nagelkaas en Friese worst werd er door Adri en haar gevolg kennis gemaakt met vele Nederlandse delegaties. Ook veel weerzien met gedeputeerden van andere provincies en CEO’s uit de greenports. De eerste zaden voor de vele goede vervolggesprekken vonden hun grond, leken al snel te ontkiemen. In het bijzijn van minister Carola Schouten werd er direct al gesproken over de vervolgstappen in de land- en tuinbouw. De energie op de bijeenkomst van de provincie Friesland maakte indruk op onze delegatie, waar ook Noord-Holland deel van uitmaakt. De indruk: hier valt veel te doen en veel te halen. Veel te winnen. 

Gedachten aan een eigen netwerkevent op de Grüne Woche van volgend jaar doemde al op: het Holland Event. Dit belooft wat voor de komende dagen. We zijn begonnen. We zijn aanwezig. Nadrukkelijk. Morgen om half 8 de taxi in. Een volle dag met veel inhoud. Dan dus ook meer. 

Deel II: Volop bezig

De Grüne Woche is feitelijk een enorme consumentenbeurs op agro en food ter grootte van Waddinxveen,  waar de hele wereld zijn specialiteiten presenteert. Nederland maakt daar ieder jaar ook een groot netwerkevent van. Adri: “Thuis duurt het vaak maanden voordat ik mensen te spreken krijg, en hier in Berlijn spreek ik ze allemaal op één dag. Dit is dus hoe het werkt.” 

We zijn dan nu ook tientallen gesprekken verder. Lobbyen over stikstof, ODE en CO2-uitkoppeling (zoek maar even op), en het neerzetten van Zuid-Holland als dé provincie voor innovatiekracht op deze gebieden. De ministers mogen ons daar best dankbaar voor zijn.

Met wie praat je dan? Nou, de bestuurders van de topsectoren Agro & Food en Tuinbouw & uitgangsmaterialen bijvoorbeeld. Een aantal topondernemers uit de sector,  de ZLTO (want Noord-Brabant wil ook wel een Greenport zoals wij die hebben), en natuurlijk de minister van LNV Carola Schouten, die vanmorgen met Julia Klöckner, de Duitse minister van landbouw, het Holland Paviljoen opende.

Natuurlijk werd er ook een rondgang over de beurs gemaakt, waar we zagen hoe innovatief andere landen zijn in het vermarkten van hun regionale producten. Daar kunnen wij nog wat van leren. Hans Koot woonde tussendoor nog een seminar bij van het CBL over korte ketens in de landbouw.            

 ’s Avonds had Adri Bom-Lemstra een diner met de minister en nog een paar anderen op de ambassade (zij sprak daar ook met de Landbouwraad). Haar ambtelijk gevolg, wij dus, deden ons tegoed aan de Berlijnse specialiteiten aan de voet van de Brandenburger Tor.  Om half elf ’s avonds was er nog een netwerkbijeenkomst van het Rijk in het hotel waar de minister vertoefde, maar daar verbleven we maar kort; moe van alle gesprekken en beursgang, en de de punten voor ons eigen seminar van de volgende dag moesten nog even worden gezet.

 Deel  III: het slot

Bijtijds op om van hotel weer naar de beurs te gaan, samen met de gedeputeerde van Noord-Holland, Jack van der Hoeven. Om half elf startte het seminar, waar we helaas aan overwegend Nederlands publiek (al weet Letland nu ook hoe wij het doen) ons verhaal schreeuwden over de innovatie in land- en tuinbouw: de ruimte was namelijk  niet helemaal geluidsdicht, zodat onder anderen de programmaleider innovatie van de Greenport West-Holland , Woody Maijers, regelmatig zijn stem moest verheffen om boven het feestorkest Kleintje Pils uit te komen.

Na het seminar was het voor Adri Bom-Lemstra tijd om terug te vliegen, en voor ons het moment om tijdens een wandeling door Berlijn de Grüne Woche te evalueren. Een beetje moe, een beetje stalpoten, maar voldaan vanwege de vele goede gesprekken, tijd om huiswaarts te gaan.

Etwin GrootscholtenPin It on Pinterest