Nieuwe Energie

Pats! Boem! Daar was het coronavirus. Natuurlijk zagen we allemaal met argusogen wat er eerst in China gebeurde, en daarna in Italië. En natuurlijk zagen we allemaal met lede ogen dat de prijzen voor met name sierteeltproducten door de onrust op de markt snel daalden.

Maar toch, die ene donderdag, die zullen we allemaal nooit vergeten. ‘s Ochtends leek het coronavirus nog een ziekte die we met handen wassen en anderhalve meter afstand konden overwinnen. Maar na de persconferentie van Mark Rutte was Nederland pats boem een ander land. Het virus was niet meer alleen een fysieke ziekte, het was een economische ziekte. En het land ging plat.

Meer dan alle rampen of aanslagen die de afgelopen decennia wereldwijd gebeurden is er nu een Voor en een Na. Voor corona. Na corona. Voor corona was de wereld al redelijk complex (om met Rutte te spreken: ‘Eerst waren we bezig met ODE, WAB, PFAS, en stikstof’). Na corona bleken alle uitdagingen waarvoor we stonden te verbleken bij dat ene kleine organisme. Piepklein en met grote gevolgen.

Met name siertelers zijn daarna enorm getroffen en de handel en logistiek van sierteeltproducten. Maar ook de ondernemers die leveren aan de horeca zien hun gezonde producten in de vuilcontainer eindigen. En te vrezen valt dat er sprake zal zijn van een domino-effect. Leveranciers en andere ketenpartners van de telers krijgen ook klappen te verduren. Ondanks dat woorden weinig wegen: ik wens alle telers en andere ondernemers – en hun personeel – heel veel sterkte.

Hoe beroerd de situatie is voor veel ondernemers, deze crisis zorgt ook voor verbondenheid, creativiteit en mooie initiatieven. Een kleine greep:

  • Er zijn verschillende websites en Facebook-pagina’s die oproepen lokale ondernemers te steunen, zoals https://www.productenuitlansingerland.nl
  • Via bijvoorbeeld https://redjeboeketje.nl kun je een boeket doneren aan een oudere
  • LG Flowers opende vervroegd de nieuwe webshop met gerbera boeketten: https://bloommakery.nl
  • Er zijn verschillende acties voor het werven van personeel voor tuinbouwbedrijven, zoals https://helponsoogsten.nl en https://www.werkenindelandentuinbouw.nl 
  • Veel telers en handelaren doneren voeding aan zorginstellingen en voedselbanken, zoals Van Gelder Groenten & Fruit
  • Bedrijven als Koppert Cress hebben nu – net als de fastfoodketens – een (gezonde) drive inn, maar dit had Rob Baan nooit bedoeld met zijn betoog voor gezond eten.
  • De hashtag #flowerboostchallenge is een hit op twitter: 
  • #GeenhandmaareenPlant en zo kan ik nog heel lang door gaan.

Het is misschien nu nog niet voor te stellen, maar er komt nog een ‘Na corona’. Er komt een moment dat we corona écht onder controle hebben, en dat we gewend zijn aan een nieuwe realiteit. En dan hoeven we gelukkig niet bij nul te beginnen. Dan kunnen we samen voortbouwen op de wegen die we de afgelopen jaren hebben aangelegd. Wegen naar een gezonde, vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster en internationale samenwerking.

Hoe relatief onbelangrijk sommige dossiers, thema’s, ambities en projecten nu lijken, er komt een moment dat ze net zo belangrijk worden als voorheen. Of zelfs belangrijker. Want ter illustratie: ook in de nieuwe realiteit blijft een belangrijke vraag hoe de Nederlandse glastuinbouw de inwoners van de stad van de toekomst kan voeden, en hoe we daarop onze kennis & innovatie baseren. En ook dan zijn zaken als biodiversiteit, biobased, logistiek en human capital onmisbaar.

Dus hoe somber deze dagen en weken ook voelen, en hoe veel ondernemers vechten voor hun bestaan, laten we niet vergeten dat we alleen door samenwerking en een duidelijk doel samen ervoor zorgen dat de regionale tuinbouw er bovenop komt, en dat we samen een rol van betekenis blijven spelen.

Sterkte, blijf gezond en zorg goed voor elkaar!

Jolanda Heistek
Programmamanager

PS Dan heb je net je voorwoord geschreven voor deze update met een positieve insteek. En dan komt het tragische nieuws binnen van het overlijden van een fantastisch mens Hans Horlings. De wereld staat dan ondanks alle positiviteit echt stil…Pin It on Pinterest