Greenport Horti Campus

Voorbeschouwing programma Jaarevent 2016

 

Voorbeschouwing Jaarevent ‘Op Stoom naar Greenport2020’

De blik op de toekomst

De bijeenkomst op 15 april bij Anthura in Bleiswijk heeft als thema ‘Op stoom naar Greenport 2020′. Enkele highlights van het programma:

  • Keynote speaker Maarten Steinbuch (hoogleraar in robotica aan de TU Eindhoven, bekend van o.a. DWDD) geeft zijn visie op cross-overs en de techniek van de toekomst
  • Tijdens inspirerende rondetafelgesprekken vertellen deskundigen en betrokkenen over de toekomst van energie, logistiek en branding
  • Martin van Gogh vertelt over Feeding & Greening Mega-cities

de presentatie is in handen van Marijke Roskam (bekend van BNR).

‘Iedere teler moet aan marketing doen’

Joyce LansbergenMoet de tuinbouw meer doen aan marketing of branding? Daarover gaat een van de rondetafelgesprekken tijdens het Jaarevent op 15 april.

Onderneemster Joyce Lansbergen van gerberabedrijf LG Flowers is een van de deelnemers aan dit gesprek. Zij vindt het belangrijk dat de sector zichtbaarder wordt. “De tuinbouw moet zich internationaal ‘branden’ richting overheid, de consument en andere bedrijven.”

Lansbergen pleit voor een moderne aanpak, bijvoorbeeld met vlogs. “Daarmee ben ik zelf ook onlangs gestart. Ik wil kijken of ik met die vlogs meer mensen kan inspireren voor de tuinbouw. We doen gave dingen, en het is goed daarover te vertellen. Video is daarvoor een onwijs goed middel.”

Bekijk hier de vlogs van Joyce Lansbergen.

‘Samenwerking essentieel voor efficiënte logistiek’

Coen Meijeraan“Binnen Europa zal het vrachtvervoer dominant blijven. Maar voor import verwacht ik een verschuiving naar air naar sea”, vertelt Coen Meijeraan, Manager Public Affairs bij Royal FloraHolland en trekker van het thema Logistiek binnen GreenportWO. Meijeraan is een van de deelnemers aan het rondetafelgesprek over logistiek tijdens het Jaarevent op 15 april.
Voor een betaalbare en efficiënte logistiek zijn nog tal van uitdagingen, stelt Meijeraan. Enkele voorbeelden: verdere digitalisering, invoering van ICT-standaarden, een goede infrastructuur, multimodale knooppunten en naadloze overgangen tussen de verschillende schakels. “Technisch is er al veel mogelijk, maar niet alle onderdelen uit de keten hebben evenveel profijt van alle maatregelen en de verdeling van de kosten is lastig. Daarom is samenwerking tussen de schakels essentieel.”

“N211 en N470 worden innovatieve wegen naar een innovatieve Greenport”

Jonne KlaverIn de nabije toekomst zijn al onze wegen CO2-neutraal. Greenport WO neemt een voorsprong. Langs de N211 – tussen Poeldijk en Den Haag – worden innovaties getest in een proeftuin. Projectleider Jonne Klaver (Provincie Zuid-Holland): “We testen daar onder meer verlichting die rekening houdt met de verkeersdrukte, bermen die energie opwekken, een betere doorstroming en gekoelde wegen.”
Klaver is een van de deelnemers aan het rondetafelgesprek over energie. “Vroeger keken we vaak alleen door een bril van kostenreductie naar wegen: hoe kunnen we de overlast en kosten maximaal terugbrengen? Maar de wereld ziet er toch anders uit als je de vraag stelt, hoe kan de weg maximaal waarde toevoegen? Het is geen toeval dat één van die twee wegen in een gebied ligt waar innovatie zo hoog in het vaandel staat. De N211 en N470 worden innovatieve wegen naar een innovatieve Greenport.”

“Feeding Mega-cities”

Martin van GoghDe Nederlandse tuinbouw en haar toeleveranciers hebben een goede, gezonde en duurzame toekomst voor zich. Maar die toekomst komt niet vanzelf. Bedrijven, overheden en kennisinstellingen moeten veel meer gaan samenwerken aan de economische kracht van de regio.

De oplossing zit in drie strategieën die tegelijk uitgevoerd moeten worden. Martin van Gogh vertelt welke drie strategieën dit zijn.

“Meer doen met robots en data”

Maarten SteinbuchProf. dr ir Maarten Steinbuch is keynote speaker tijdens het Jaarevent van Greenport West-Holland op 15 april. Hij is gepromoveerd in de systeem- & regeltechniek. Zijn interesse in de tuinbouw is dus verklaarbaar, en ook  dat hij zin heeft in het Jaarevent.

“Ik wil horen, zien en proeven wat de mensen uit de tuinbouw beweegt en motiveert.” Maar Steinbuch komt niet alleen naar het Jaarevent om te luisteren, maar ook zeker om te vertellen. Zijn verhaal zal gaan over nieuwe technieken, bijvoorbeeld op het gebied van robotica. Daarnaast zal hij vertellen over het belang van crossovers, en dan met name tussen de highech en de agrofood. “Er gebeurt al veel in de tuinbouw, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat en energie. Maar volgens mij kan de tuinbouw meer doen met robots en met het gebruik van data.”



Pin It on Pinterest