Jaarevent 2024

Foto: Frank Olieman in het midden, met naast hem Willem Bijlsma (Tenergy) en Peter Hofland (Liander). (Foto: AD)

Voormalig rozenteler Frank Olieman uit Zuidplas heeft twee WKK’s. De warmte en CO2 die hij daarmee produceert gaan naar de buren. En de stroom gebruikt hij ook niet zelf: die levert hij aan Liander en Tennet op het moment dat de energiebedrijven met een tekort zitten. “Met mijn WKK’s kan Liander 2.000 tot 2.500 woningen van stroom voorzien.” 

Frank Olieman stopte in 2018 met het telen van rozen. Reden daarvoor was de slechte prijsvorming. Sindsdien verhuurt hij zijn kassen aan een boomkweker, die er momenteel Helleborus kweekt. Olieman is nog wel nauw betrokken bij de rozenteelt: hij heeft vier verkooppunten (zogenoemde carrousels), en binnenkort komt in Rotterdam nummer vijf.

De boomkweker heeft weinig energie nodig. Desondanks draaien de beide WKK’s van Olieman – met een totaal vermogen van 4,3 MegaWatt – nog wel met enige regelmaat. Olieman levert namelijk sinds twee jaar stroom aan Liander en Tennet, als die bedrijven een tekort hebben.

Hoe is de samenwerking met die stroombedrijven tot stand gekomen?

“In 2018 was er een Europese aanbesteding voor het leveren van stroom tijdens piekvraag. Daarop hebben veel telers ingeschreven. Er zijn echter momenten in het jaar dat een teler niet wil leveren, bijvoorbeeld voor Valentijnsdag en Moederdag. Ik kon toezeggen dat ik jaarrond kon leveren: ik wilde best mijn lampen uitzetten. In augustus 2018 ben ik daarmee gestart. Dat was enkele maanden voordat ik mijn rozenkwekerij stopte.”

Je levert aan Liander en Tennet. Hoe werkt dat in de praktijk?

“Het onderstation van Liander in deze buurt is te klein geworden: er komen steeds meer huizen en kwekers in de regio vragen ook steeds meer stroom. Tijdens pieken schakelt mijn WKK automatisch in. Met mijn WKK’s kunnen ze 2.000 tot 2.500 woningen van stroom voorzien. Tennet is landelijk actief, en wil voorkomen dat het over de grens stroom moet inkopen. Daar is het namelijk een stuk duurder.”

Hoe lang duurt de samenwerking nog?

“Liander en Stedin bouwen samen een nieuw onderstation voor deze regio. Die krijgt een capaciteit van 150 MegaWatt. De verwachting is dat het station in 2023 of 2025 gereed is. Tot die tijd kunnen ze bij mij terecht.”



Pin It on Pinterest