Jaarplan 2024

De 4e en laatste editie van de Greenport Collegetour Westland, schooljaar 2016/2017, stond woensdag 17 mei in het teken van aardwarmte, het produceren en de toepassing ervan! Henry Janssen Directeur Aardwarmte Vogelaer en Fachjan, nam de geïnteresseerde docenten, studenten en onderwijsbetrokkenen mee voor een kijkje op de boorlocatie Aardwarmte Vogelaer en op de locatie van Fachjan waar gebruik gemaakt wordt van de aardwarmte.

Het aardwarmte project omvat het realiseren van een aardwarmtedoublet en warmtedistributiesysteem waarvan de bronnen op een diepte van 2.500 meter liggen en warm wat gaat onttrekken van circa 85 graden. De warmte van dit water zal via warmtewisselaars gebruikt worden om de aangesloten tuinbouwbedrijven (Optiflor, Kwekerij Apartus, Amazone Plants, Gebr Grootscholten Handelskwekerij, Kwekerij Barendse, Zuidgeest Growers, ABB, Fachjan en Vitapep) op een duurzame manier te verwarmen. De tuinbouwbedrijven zorgen voor een optimale uitkoeling van het water tot ongeveer 35 graden. Daarna wordt het afgekoelde water weer teruggepompt naar het oorspronkelijke bron op circa 2.500 meter diepte.

Een technisch complex project, de kwekers zijn niet direct naast de boring gelegen. De nodige kilometers, zo’n 7 kilometer, leidingweg zijn aangelegd om de bedrijven tot in Monster en Honselersdijk met de warmte te bereiken. Een uniek, innovatief en gedurfd project wat 13,5 miljoen m3 aardgas en 24 kiloton CO2 per jaar gaat besparen (gelijk aan het verbruik van ca 9.000 huishoudens).

Fachjan, een van de deelnemende bedrijven, kweekt geen doorsnee planten. In het echte familiebedrijf wordt, samen met zeer deskundig personeel, in 45 ha bijzonder hoge kassen een ongekende diversiteit aan tropische planten gekweekt. De planten van Fachjan gaan vrijwel de hele wereld over. Al meer dan 50 jaar is Fachjan een bijzondere speler in een bijzondere groene markt. Het bedrijf investeert volop in vernieuwing, app’s om een ruimte met groen in te richten, apps’s voor de watervoorziening, een efficiënte en betaalbare hydrocultuur en nu ook aansluiten bij een duurzaam warmtesysteem in het Westland.

Het gebruik maken van de aardwarmte maakt dat de producten van de deelnemers duurzaam worden geteeld en draagt sterk bij aan een schonere en gezondere toekomst. Op termijn is de verwachting dat meerdere bedrijven zullen aansluiten en gebruik gaan maken van de aardwarmte die door het Aardwarmte Vogelaer, aan de Arckelweg te Poeldijk, uit de grond wordt onttrokken.

 

 

 

 

 



Pin It on Pinterest