Vacature
Programmasecretaris

Betekenis geven aan het leven om ons heen. Dát is de kern van het dagelijks werk van iedereen die actief is in het Greenport-cluster. We werken tenslotte elke dag met levend materiaal: planten die gezonde groenten en vruchten geven en planten die ons huis, kantoor, school enzovoorts gezonde lucht en kleur geven.

Niet voor niets hebben we de ambitie en zijn we toonaangevend in gezondheid en geluk.

Om de toegevoegde waarde van verse producten uit ons prachtige tuinbouwcluster bekend te maken bij de consumenten, werken we samen met verschillende partners. Al jaren met artsen als Koen Joosten, Hanno Pijl en Tamara de Weijer. Maar ook dichtbij, met mensen in onze eigen buurt, zoals onze huisarts en buurthuis, zoals nu in Moerwijk Den Haag. 

Ik was ook blij verrast dat ik een bericht las over Barendrecht dat zich in gaat zetten om de gezondste gemeente van Nederland te worden. Allemaal goede initiatieven richting de Greenport West-Holland als toonaangevende regio in gezondheid en geluk, en uiteraard richting een gezond en gelukkig Nederland. Want alleen samen komen we verder. 

Echter, we kunnen helaas niet alles voorkomen met onze gezonde verse producten. Door externe of erfelijke factoren ontstaan er nog steeds ziektes bij mensen. Ook al eet je elke dag 80% groenten en fruit. En ook in die omstandigheden zie je de saamhorigheid in het tuinbouwcluster.

Al jarenlang beklimt Team Westland de Tourmalet, zijn er verschillende teams in het Oostland en daarbuiten die de Alpe d’Huez beklimmen, zijn er bij de Roparun teams van ondernemers en ambtenaren, en zijn er veel ondernemers en anderen die deze activiteiten als vrijwilliger en donateur van geld maar ook middelen (vrachtwagens vol) ondersteunen. En dit alles om geld voor onderzoek te doen om ziektes te voorkomen, te genezen of als het echt niet anders kan op zo’n rustig mogelijke wijze te laten verlopen.

Met veel respect kijk ik naar al deze deelnemers, vrijwilligers en donateurs. Hierin laat het tuinbouwcluster zien dat zij betekenis geven aan leven, zoals door het te produceren, te verhandelen, de techniek ervoor leveren, maar ook op andere manieren ons leven een beetje mooier maken. 

De nieuwe technieken voor duurzame productie kunnen we binnenkort zien en aan internationaal publiek tonen tijdens de GreenTech. Zie ik u daar? Dan kunnen we ons samen verwonderen over de kansen die technische innovaties bieden voor de duurzaamheidsvraagstukken: efficiënt inzet van water, energie, gebruik van biobased materialen enzovoorts. Weer een moment dat we trots kunnen zijn op de ondernemers in ons cluster. 

De stappen die we met elkaar moeten nemen naar een nog duurzamer cluster vragen niet alleen om technocratie, maar ook om ecologische en sociale transformatie zoals dat zo mooi heet. Ecologie en biologie, daar zetten we ons volop op in om de randen langs de kassen waar we langs fietsen bijvoorbeeld vanuit de stad mooier te maken. Zo geven we betekenis aan onze omgeving.

En door elkaar te ontmoeten op verschillende bijeenkomsten kunnen we samen betekenis en inhoud geven aan de vraagstukken die voor ons liggen, die je alleen niet kan oplossen maar die we met elkaar wel in de juiste richting kunnen brengen. Zo geven we met elkaar betekenis aan onszelf, aan onze eigen gezondheid en geluk, en aan onze omgeving.

Als je echt meer wilt horen over betekenis geven aan de economie dan is er nog een enkel stoel vrij op ons jaarevent 9 juni. Kees Klomp zal ons daar veel meer vertellen en zal met ons in gesprek gaan over hoe we nóg meer betekenis kunnen geven vanuit het tuinbouwcluster. Ik zit alvast klaar op het puntje van mijn stoel…

Jolanda Heistek
Directeur Greenport West-HollandPin It on Pinterest