Jaarplan 2024

Maar liefst zes nieuwe ondernemingen heeft het dit jaar opgeleverd, de interne minor van de vierdejaars studenten Food Commerce and Technology (FCT) in Delft en Amsterdam. Ze ontwikkelden stuk voor stuk nieuwe, innovatieve producten. De Dipjesfabriek ontwikkelde een vegan en cleanlabel groentespread. Watever bedacht waterkefir, dat is een gefermenteerde frisdrank op basis van water, citroen en vijg. De Koffiebakkers verwerken de reststroom van koffie in een tartelette. Wasty becomes Tasty bedacht een pompoenbonbon, Friturum ontwikkelde de Frizwamdel en Veggie Fry introduceerde een groente bitterbal die ook nog vegan is.

Alle facetten uit de voorgaande studiejaren komen bij elkaar in deze minor. Studente Nathalie Duif is als marketing directeur betrokken bij Veggie Fry, de groente bitterbal. Nathalie: “Je kijkt met jouw groep naar markt- en productkansen, er wordt van je verwacht dat je ondernemend bent en je doet de marketing, communicatie en sales van jouw product. Maar ook techniek, productie, verpakking, innovatie en productontwikkeling zijn belangrijk. Studenten zoeken zelf investeerders en verkoopkanalen. Dat je dit tijdens je opleiding kunt doen is heel leuk en uitdagend!.”

Docent en projectleider Marinka Gelevert: “Deze opleiding gaat over alles rondom voeding. Het bedenken en verbeteren van producten, maar ook onderzoeken​, ontwikkelen​, produceren en​ de voedselkwaliteit worden belicht. Daarbij kijken we ook naar duurzaamheid, gezondheid en maatschappelijke ontwikkelingen.” Marinka weet waar zij over praat, ze werkte ruim twintig jaar in verschillende functies bij Unilever voordat ze anderhalf jaar geleden overstapte naar Inholland. Daarvoor studeerde ze Levensmiddelentechnologie, een voorloper van FCT.

Regisseur van je eigen opleiding

Marinka: “FCT is een brede opleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in voeding. Je wordt breed opgeleid; van voedingstechnologie tot marketing. We zeggen altijd: je bent regisseur van je eigen opleiding! Je ontdekt zelf op welk terrein in de voedingssector jouw interesse ligt en in welke richting jij je wilt specialiseren. En dan kun je na deze opleiding veel kanten op.”

De studenten kunnen, als ze dat willen, tijdens hun opleiding ook meewerken aan grote gesubsidieerde onderzoeken. Marinka: “We doen bijvoorbeeld onderzoek naar ondervoeding bij thuiswonende ouderen. Tijdens de opleiding worden voedingsconcepten bedacht die tekorten in voeding van deze ouderen aanvullen. Ook doen we onderzoek naar veldbonen als vervanger van sojabonen. Veldbonen worden in tegenstelling tot sojabonen in Nederland geteeld, waardoor het gebruik veel duurzamer is.”

Transitie naar plantaardige voeding

Inholland merkt dat veel jongeren geïnteresseerd zijn in voeding. Marinka: “Denk aan voeding en sport of intoleranties die veel voorkomen, zoals voor gluten of lactose. Anderen zijn geïnteresseerd in de transitie van dierlijke naar plantaardige voeding. Omdat de studenten zelf bepalen waar ze stage lopen – in Nederland of in het buitenland – kunnen zij de invulling van hun opleiding ook zelf sturen. Veel studenten hebben dan ook al een baan als ze afstuderen.”

FCT is een kleine, persoonlijke opleiding. Docenten, studenten en medewerkers kennen elkaar bij naam. Studenten volgen de opleiding op locatie Delft of in Amsterdam. Nathalie: “Ik ben heel blij met de huiselijke sfeer op deze opleiding. Omdat het niet te groot is, ken je veel mensen en is er veel persoonlijke aandacht. Iedereen heeft een eigen coach of mentor, waardoor je goed wordt begeleid. Ik vind mijn medestudenten creatief, open en vrolijk. Dat merkte ik al toen ik vier jaar geleden hier ging proefstuderen. Dat is echt een goede manier om de sfeer van de opleiding te proeven.”

Studenten FCT stromen uit in verschillende richtingen. Marinka: “Je kunt met deze opleiding bijvoorbeeld kwaliteitsmanager worden. Dan houd je je bezig met kwaliteit en voedselveiligheid. Maar je kunt ook productontwikkelaar worden. Dan ontwikkel je recepturen en producten die uiteindelijk in fabrieken geproduceerd gaan worden. Marktonderzoek, smaaktesten en consumentengedrag zijn hierbij een belangrijk uitgangspunt. En bij food engineering gaat het over het productieproces. Maar er zijn ook mensen die in een marketingfunctie terechtkomen, account manager worden of een eigen onderneming opzetten. De baankansen zijn dus net zo breed als de opleiding zelf. We hebben veel connecties met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld voor gastcolleges maar ook voor opdrachten. Zo onderhouden we een nauwe band met het werkveld.”

Enthousiast geworden?

Bezoek Inholland in Delft of Amsterdam en kom naar de Open Dag op 4 februari of de Open Avond op 29 maart! Of kom sfeer proeven tijdens het proefstuderen op 14 februari of 25 april.Pin It on Pinterest