Jaarevent 2023

“Vernieuwing en disruptie zijn noodzakelijk om de leidende positie van de Greenport te waarborgen.” Dat stelt Ruud van der Vliet, directeur Bedrijven bij Rabobank Westland en lid van de stuurgroep Roadmap Next Economy Greenport. “Het belangrijkste is dat we bewust worden van het feit dat we de gebaande paden moeten verlaten.”

Waarom is Rabobank een van de initiators van Roadmap Next Economy Greenport?

“Rabobank is van oudsher de financier van de F&A-sector. Niet alleen in Nedeland, maar ook in de rest van de wereld. De snelgroeiende wereldbevolking stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Nieuwe uitdagingen die alleen met innovaties en disrupties effectief opgepakt kunnen worden. Maar liefst wel met Nederlandse kennis en ervaring. Innovaties en disrupties die we nu nog niet kennen, misschien wel van partijen en organisaties die nu nog niet bestaan. Daar willen wij een bijdrage aan leveren. Daarom doet Rabobank met de Roadmap Next Economy Greenport mee.
Rabobank is van mening dat verdere verduurzaming essentieel is voor de maatschappij in algemene zin, maar zeker voor de Food & Agri-sector. Daarvoor is vernieuwing en disruptie noodzakelijk. Ook om onze leidende positie in de wereld te waarborgen.”

Wat zie je als grootste uitdaging?

“Het zijn er meerdere, maar laat ik me beperken tot drie. Allereerst de noodzakelijke verduurzaming. Eigenlijk moeten we zo spoedig mogelijk naar een circulaire economie, maar dat is nog iets verder weg. Laten we beginnen met een versnelde energietransitie. Aardgas is over; laten we zo spoedig mogelijk overstappen naar solar, wind en geothermie. Dat kan ook.
Een andere uitdaging is het reduceren van verspilling. Dat begint bij grondstoffen, verpakkingsmaterialen en ook eindproducten. De derde uitdaging is nadenken over nieuwe concepten; dus wat is de echte toegevoegde waarde voor klanten. In termen van gezondheid, hogere prestaties en minder ziekteverzuim. Door gezonde voeding op maat, een beter leef, werk en leerklimaat door bomen, planten en bloemen. Minder zorgkosten en minder verspilling. Aantoonbaar toegevoegde waarde voor mens en maatschappij en dat omzetten in een duurzaam verdienmodel.”

Wanneer zijn jullie tevreden?

“Wij zijn tevreden als er een aantal samenwerkingsverbanden ontstaat die tot innovaties leiden. Als er een disruptieve ontwikkeling langs komt is dat super. Het belangrijkste is dat we bewust worden van het feit dat we de gebaande paden moeten verlaten, omdat we dan op een doodlopende weg komen. Als Food & Agri-sector en dus als BV Nederland.”Pin It on Pinterest