Kwekerij Rimato in Honselersdijk teelt trostomaten op een oppervlakte van ruim 14 hectare. Sinds een half jaar ontvangt Rimato aardwarmte via Trias Westland. Mede-directeur Marcel van der Knaap: ” We hadden eigenlijk geen aardwarmte nodig, maar Trias is een coöperatief project waarvan ik echt onder de indruk ben, en waar ik dan ook graag deel van uit wil maken middels een aansluiting.”
Hoe ziet jullie energiehuishouding eruit?
“We hebben drie WKK’s met in totaal 8,7 MW elektrisch vermogen, die we gebruiken voor de assimilatiebelichting. Daarnaast hebben we een flinke warmtebuffer wat ons zeer flexibel maakt en een kleine ketel, maar die ketel is vooral bedoeld als back-up. We hadden en hebben dus eigenlijk geen aardwarmte nodig.”
Waarom is Rimato dan toch aangesloten bij Trias Westland?
“Het is een coöperatief project waar ik echt van onder de indruk ben. Het zijn niet een paar individuen die het organiseren, maar echt een gezamenlijk initiatief. Een andere reden is dat we Honingtomaten® telen. Uitgangspunt van dat product is dat we werken met zorg voor moeder aarde en de jonge generatie. Duurzame energie hoort daarbij. Zo hebben we ook ruim 1.400 zonnepanelen op onze schuurdaken liggen.”
Op welke manier passen jullie de aardwarmte in?
“Onze WKK’s draaien minder uren. En we nemen relatief gezien op 14 hectare met de 1 MW-aansluiting niet heel veel aardwarmte af: we wilden alleen een deel van de basislast invullen. De fysieke aansluiting die we hebben op Trias is niet extreem groot, maar toch drie keer zo groot dan dat we nu afnemen. Dat hebben we met het oog op de toekomst gedaan.”
Gaan jullie de afname van aardwarmte dan binnenkort verhogen?
“Met de invoering van de Opslag Duurzame Energie (ODE) op 1 januari moeten we een nieuwe rekensom maken. We begrijpen wel dat aardwarmte niet goedkoper is dan onze WKK’s, maar onze tomaten moeten natuurlijk wel concurrerend blijven. Meer aardwarmte afnemen doen we dus niet per 1 januari. Maar misschien later wel. Ik hoop dat er in de tussentijd goed gelobbyd wordt richting onze ‘lieve regering’.”