Jaarplan 2024

Op 15 juli 17.00 uur wordt de finale van het Wereldkampioenschap Voetbal gespeeld. We weten één ding zeker: Nederland zal niet in die finale staan. Jammer. Maar op een ander WK gooien we wél hoge ogen! Want op het gebied van tuinbouw zijn we een wereldteam, zeker nu we landelijk een heuse selectie hebben gevormd.

Vorige maand schreef ik al over onze club, Greenport West-Holland. Samen vormen we die club, schreef ik. Iedereen in de regio hoort bij onze club. Daarvoor hoeft u zich niet eens officieel bij ons aan te sluiten. Om in voetbaltermen te blijven: ook zonder seizoenskaart speelt u mee.

Veel belangrijker dan het aantal partners van onze Greenport is de samenstelling van het gehele ecosysteem in de provincie. Daarin speelt de Greenport een prominente rol, in de eredivisie, zo wordt keer op keer bevestigd. Als netwerkorganisatie faciliteren we het regionale tuinbouwcluster. Clusters zijn belangrijk voor de regionale economie, zo bleek onlangs uit het onderzoek ‘Stedelijke regio’s als motoren van economische groei’ van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Clusters staan zelfs op plaats 1 als het gaat om variabelen die het succes van een regionale economie bepalen. Maar met alleen clusters ben je er niet; daarvoor zijn ook onder meer ondernemerschap, human capital en een sterke kennisinfrastructuur nodig.

De Greenport is dus als cluster één van de topteams  in de regionale economie. Weer in voetbaltermen: we zijn het Zuid-Hollandse topteam in de landelijke divisie.
Voor een geslaagd WK Tuinbouw heb je een nationaal team nodig. Ook in het Nederlands elftal zitten spelers van verschillende clubs, toch? En dat nationale team hebben we sinds enkele weken. Onlangs werd namelijk Greenport Nederland opgericht.

Greenport Nederland is misschien een verwarrende naam, maar zegt wel precies wat het is: het team dat de Greenports in Nederland vertegenwoordigt. In Greenport Nederland komen ondernemers,regionale overheden, Rijksoverheden en kennis- en onderwijsinstellingen van de Nederlandse Greenports samen voor een gezamenlijke, landelijke agenda.
Ik ben blij met de vorming van Greenport Nederland. Als regionale programmamanagers kwamen we al vaker samen om agenda’s af te stemmen en klokken gelijk te zetten, maar met Greenport Nederland is de triple helix nu écht op landelijk niveau een team. En samen winnen we het WK! (Met Ruud Koornstra als bondscoach: tijdens ons Jaarevent stelde hij al dat de tuinbouw Wereldkampioen Energietransitie kan worden).

Nog even terug naar onze Zuid-Hollandse club (want binnen Nederland willen we natuurlijk nog steeds boven in het linkerrijtje staan). Hoe ziet de toekomst van onze eigen Greenport eruit? Onlangs is het Programmateam van de Greenport bijeen geweest om te starten met het werkplan voor de komende jaren. Daarbij hebben we onder meer gebruikgemaakt van de input die we tijdens het Jaarevent ontvingen van bezoekers. Ook vinden er gesprekken plaats met stakeholders binnen en buiten de Greenport. Na de zomer kunnen wij u vertellen hoe dat werkplan ‘Next Greenport’ eruit ziet, dat we samen vormen. Ook uw input stellen wij op prijs.

Voor nu: geniet van het Wereldkampioenschap Voetbal en de zomer!

Jolanda Heistek
Programmamanager GreenportPin It on Pinterest