Jaarevent 2023

Dertien leden van de van de commissie Ruimte, Wonen en Economie van Provinciale Staten Zuid-Holland brachten 29 januari een bezoek aan de Greenport West-Holland. Omdat de statenleden eerder ook interesse hadden getoond in het nationale Tuinbouwakkoord en het gebruik van biologische gewasbescherming was gekozen voor een werkbezoek op locatie van Koppert Biological Systems, in Berkel en Rodenrijs.

Aanleiding was dat de statenleden de nationale tuinbouwagenda bespraken tijdens de commissievergadering en de wens uitspraken om ook eens te gaan kijken bij de innovatieve tuinbouwbedrijven. Ze stelden veel vragen over  innovatief ondernemen en verduurzamen.

Programmadirecteur Greenport West-Holland, Jolanda Heistek, opende het werkbezoek met een presentatie over de ambities en opgaven van de Greenport en de triple helix samenwerking. Ted Duijvestijn bracht een bevlogen betoog over duurzaam ondernemerschap en het belang van samenwerking tussen ondernemers, rol van de overheid (provincie) en onderwijs en kennisinstellingen. Samen kunnen we het duurzame verdienmodel van ondernemers in het economische sterke tuinbouwcluster in Zuid-Holland de ruimte geven om verder te ontwikkelen. Met daarbij de pakkende uitspraak: ‘Als je rood staat kan je niet vergroenen’.

Na een bezoek aan het Experience Center van Koppert Biologicals, waar de Statenleden nog uren in hadden kunnen rondlopen en vragen stellen, gaf Peter Maes een kijkje in de drijfveren van het familiebedrijf Koppert en haar (inter-)nationale inzet om de glastuinbouw verder te vergroenen met de ontwikkeling van biologische gewasbescherming en plantweerbaarheid/gezondheid.

Tijdens lunch werd er nog veel gesproken over hetgeen de statenleden geleerd hadden over het tuinbouwcluster en het duurzame karakter van deze sector. De berichten die verschillende partijen op social media plaatsten geven ook een waardering voor de glastuinbouw en haar ondernemers. We hebben er weer een groot aantal ambassadeurs bij voor onze gezonde sector binnen de staten en zij brengen deze boodschap ook weer verder in de provincie.

 



Pin It on Pinterest