Jaarplan 2024

Van 1 tot en met 6 februari is de Week van de Circulaire Economie. Op woensdag 3 februari, 13.00-14.30 uur organiseren Biobased Greenport West-Holland en BlueCIty Lab organiseren een online event ‘Een Tomaten T-shirt? De ontwikkeling tomatenstengel-textiel en -leer’. Deelname aan dit event is gratis.

De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse campagneweek voor Circulaire Economie. Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 februari zetten ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Goede voorbeelden krijgen een podium, pioniers ontmoeten elkaar. Succesfactoren en uitdagingen worden besproken en starters krijgen tips om aan de slag te gaan. Samen vormen de evenementen een groot landelijk bottum-up festival.

Tomatenstengels – dus reststromen uit de tomatenteelt – bestaan uit lange stengels. Zeer geschikt  voor het maken van bijvoorbeeld karton, zo werd enkele jaren geleden al bewezen. Kan met de vezels ook textiel gemaakt worden? Dat onderzochten BlueCity Lab en Biobased Greenport West-Holland samen met een groep ondernemers. Tijdens deze bijeenkomst worden de aanleiding, opzet en de (tussentijdse) resultaten van het onderzoek gepresenteerd, en -als onverwacht resultaat- ziet u ’s werelds eerste tomatenleer. Daarnaast krijgt u een rondleiding (via de camera) door BlueCity en BlueCity Lab. Het is tijdens de bijeenkomst mogelijk vragen te stellen.

De workshop wordt verzorgd door Nienke Binnendijk en Willem Kemmers. Nienke Binnendijk is business director van BlueCity Lab, het eerste cicrulaire biolab ter wereld. Het lab is gevestigd in BlueCity (in het voormalige Tropicana-zwembad in Rotterdam): een voorbeeldstad voor de circulaire economie waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten en concreet handelingsperspectief ontwikkelen. Willem Kemmers is trekker van het Biobased Circulaire programma bij Greenport West-Holland. Deze netwerkorganisatie zet zich in voor een gezonde, vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster. Daarnaast is Kemmers ondernemer op het gebied van biobased grondstoffen.Pin It on Pinterest