Provincie Zuid-Holland zoekt duurzamere (circulaire) alternatieven voor het gebruik van loopfolie. De kern van deze innovaties moet gericht zijn op circulariteit, waarbij recycling (R5) als minimale optie wordt beschouwd. Aangemelde oplossingen maken kans op een opdracht om een prototype/pilot te realiseren (financieel ondersteuning voor pilot tot 25.000 euro), een begeleidingstraject van 5 maanden, een vervolgopdracht of duurzame samenwerking bij een succesvolle pilot en toegang tot het netwerk van de overheid.
In de glastuinbouw wordt veel plastic gebruikt. Naast verpakkingen o.a. als loopfolie. Loopfolie wordt gebruikt als bodembedekker (bescherming), opvang voor afval (bladafval ed) en voor weerkaatsing of absorptie van het licht (tegenhouden of juist aanlichten van planten). Jaarlijks komt alleen al in Zuid-Holland ongeveer 5.500.000 kg loopfolie als afval vrij. Deze folie heeft doorgaans een gebruiksduur van slechts één seizoen en vanwege de sterke vervuiling is recycling een uitdaging, waardoor het meeste in de verbrandingsoven belandt.
Provincie Zuid-Holland heeft een heldere visie op duurzaamheid en circulaire economie. De provincie vindt het belangrijk om de sector te ondersteunen en te voorzien van de juiste informatie en instrumenten zodat tuinders een volgende stap kunnen zetten richting een circulaire glastuinbouwsector. Na een succesvolle pilotfase moeten tuinders in staat zijn om de innovatie zelf toe te passen en te integreren in hun bedrijfsmodel.