Jaarevent 2024

Samenwerken: Energie winnen doe je samen

In overleg met klanten en buren

Met een flinke aardwarmtebron verbruikt u in een klap veel minder gas. Goed voor uw portemonnee, goed voor het milieu. Voeg daar een opslagtank en slimme computers aan toe, en u bent klaar. Maar helaas, zo eenvoudig is het niet. Neem de aardwarmtebron: dat is een enorme investering die u niet kunt terugverdienen. Tenminste, als u alle warmte helemaal voor zichzelf houdt. U zult dus klanten moeten vinden. Een ander obstakel zijn uw buren. Als u een aardwarmtebron aanlegt, dan kunnen uw buren dat niet doen.

De oplossing is eenvoudig: samenwerken. De handen ineenslaan dus. Met buren, overheden, bedrijven. Daarmee zijn obstakels eenvoudiger te overwinnen en is makkelijker financiering te organiseren. Samenwerking versterkt de energietransitie. In de tuinbouw zijn daarvan schitterende voorbeelden. En waarom zouden u en uw buren ook niet samenwerken met de tuinbouw?

50 telers gebundeld

Tuinbouwondernemers zijn gewend samen te werken: zo richtten ze ooit coöperatieve veilingen op en wisselen ze teeltkennis uit via studieclubs. De behoefte aan betaalbare, duurzame energie geeft een nieuwe impuls aan die samenwerking.

Neem Trias Westland, een groep van 50 telers in het Westland. Samen met enkele partners investeren ze in aardwarmte en een bijhorend warmtenet. In 2017 gaven ze het startschot voor het boren naar aardwarmte, na jaren voorbereiding.

Het was een flinke klus om al die telers te bundelen en de neuzen in één richting te krijgen, vertelt Erik Persoon, potplantenkweker en een van de initiatiefnemers van Trias Westland. Zo kenden veel telers elkaar voorheen niet. Trias Westland bestrijkt namelijk een flink gebied van vele vierkante kilometers. “Samenwerken gaat niet vanzelf.”

Omgaan met tegenstellingen

Niet alles gaat volgens planning en verwachting. Daarover kan Erik Persoon meepraten. Trias Westland wilde – als eerste! – een aardwarmtebron op 4 kilometer diepte boren. Die bodemlaag bleek echter niet geschikt. Daarom moest worden overgeschakeld op een bron op ‘slechts’ 2,3 kilometer diepte. Erik Persoon: “Bij zulke grootschalige projecten zet je vaak twee stappen vooruit, en één stap achteruit.”

Een tegenslag dus. Maar voor de aangesloten telers betekende die tegenslag eigenlijk alleen dat ze langer moeten wachten op aardwarmte. (De nieuwe bron heeft in juli 2019 het eerste warme water van 85oC geleverd.) De telers ondervonden dus geen directe, financiële schade door die gewijzigde plannen. Trias Westland is namelijk een zelfstandig bedrijf, gesteund door enkele financiers en subsidie.

Erik Persoon: “Om zoiets te organiseren heb je professionals nodig, bijvoorbeeld op bestuurlijk, financieel en juridisch vlak.”

Follow the leader

Het is een simpele vraag, maar een belangrijke: waar begint samenwerking? In het geval van Trias Westland was er een kleine groep telers die iets met aardwarmte wilde doen, als mogelijk alternatief voor aardgas. Ze kwamen in contact met HVC, Capturam en Royal Flora- Holland. Die sierteeltveiling heeft een groot netwerk. Binnen de kortste keren gaven 50 telers aan wel oren te hebben naar goedkope en duurzame energie.

Erik Persoon: “Al bij de start waren er enkele ‘opinieleiders’, dus bekende onder- nemers. Dat is heel belangrijk voor de groepsdynamiek. Daarom is het belangrijk bij zulke grote projecten dat er trekkers zijn.”

Meer weten over Trias Westland?



Pin It on Pinterest