Greenport Horti Campus

Er zijn veel goede, inspirerende voorbeelden van Biobased oplossingen. Die staan verzameld op de website Bioboost-platform.com. Eén daarvan is de biomaterialen-fabriek waaraan Klaske Postma (VanHier) werkt. Idee is dat daar reststromen worden verwerkt tot plaatmateriaal. “We zitten nu in de marktintroductiefase.”

Klaske Postma heeft een achtergrond in industrieel productontwerp, waarvoor ze in 2007 is afgestudeerd. Daarna werkte ze bij verschillende bedrijven aan het ontwerpen en ontwikkelen van producten. Toen ze in 2016 moeder werd vond ze het belangrijk om bij te dragen aan een duurzame wereld. Ze wilde de wereld beter achterlaten voor haar kinderen en kleinkinderen. Het gevolg? In 2018 nam ze ontslag bij haar baan en besloot ze om voor zichzelf te beginnen. 

Daarvoor wilde Klaske uitzoeken hoe het zit met het restafval, de circulaire economie en de Biobased economie. Ze wilde ontdekken hoe we hernieuwbare grondstoffen kunnen toepassen. “Dat was een ontdekkingstocht van twee jaar en sinds 2020 ben ik gestart met VanHier”, aldus Klaske. VanHier is een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen en het in de markt zetten van biomaterialen (BioM). “Dat doen we met een dun, vormbaar plaatmateriaal waar verschillende natuurlijke restromen in worden verwerkt.” 

Wat is de biomaterialen-fabriek? 

“De BioM-fabriek is een locatie waar ze beginnen met het maken van BioM, nadat de grondstoffen vanuit gewassen en reststromen afgeleverd worden door verschillende telers, boeren en natuurorganisaties. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want die grondstoffen voeren zij normaal allemaal af. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat we met deze aanbieders een waardeketen opzetten. Zo behouden we het afval en het kunnen we het gebruiken voor het produceren van BioM.” 

Op welke gewassen en reststromen richten jullie je? 

“Met het zoeken naar grondstoffen voor BioM wordt er voornamelijk gefocust op de reststromen van de boeren en telers. Als het gaat om de regio Greenport West-Holland, dan komen de reststromen vooral van sierteelt af. Denk hierbij aan fresiabladeren, rozen die te ver gebloeid zijn of te lang zijn voor een boeket of snijafval. Maar denk ook aan snoeiafval dat bijvoorbeeld van hoveniers afkomt of kerstbomen. De kerstboom is een goede grondstof en dus zonde om weg te gooien of te laten verbranden. Daarom werken we samen met de gemeente Rotterdam en provincie Zuid-Holland om voor de kerstbomen ook een keten te gaan opzetten.” 

Wat gebeurt er met die reststromen? 

“Als de reststromen worden hergebruikt, dan levert de boer of teler een baal van reststromen aan. Samen met ketenpartners zorgen wij ervoor dat het wordt verkleind en verhakseld, zodat we het kunnen toepassen in de materialen. De reststromen verwerken we dusdanig, zodat we een mengsel voor een plaat van BioM kunnen maken.“

Hoever zijn jullie met de techniek? 

“We zijn al voorbij een ‘proven concept’ en hebben nu een materiaal dat zich moet gaan bewijzen in de markt. We hebben als test een wand gemaakt waar het BioM tegenaan is gelamineerd als Bio-laminaat. Daarnaast testen we met het Bio-laminaat op een tafelblad. En we zijn nu ook zover dat we er decoratieve en modulaire wandpanelen maken. Dus we zitten nu echt in de marktintroductiefase.” 

Worden de bouwplaten (BioM) al in de praktijk toegepast? 

“Er zijn meerdere projecten aan de gang en er zijn ook een paar waar we al klaar mee zijn. Denk bijvoorbeeld aan de wanden die we presenteerden op de Floriade. Daarnaast doen we ook testen met verschillende toepassingen binnen de meubel- en interieurbouw. Zoals kastafwerking waar de BioM-platen in gebruikt worden. En tenslotte hebben we ook bij het hout- en meubileringscollege nog een project als showcase. Hiervoor hebben we panelen gemaakt worden voor een tiny house.” 

Wat is jouw oproep aan de telers? 

“Als je reststromen hebt, neem dan contact met ons op. Dit is belangrijk, want dan kunnen we samen kijken of jouw reststroom geschikt is.”



Pin It on Pinterest