Greenport Horti Campus

Theo Ammerlaan is vanuit zijn bestuursfunctie voor Glastuinbouw Nederland regio Oostland bestuurlijk betrokken bij onder meer Warmte Samenwerking Oostland. De inwoner van Berkel en Rodenrijs is daarnaast een van de twee directeuren van Themato. Die tomatenkwekerij was een van de eerste bedrijven die startte met de gesloten kas. “We hebben nu plannen voor een zonnedak.”

Hoe ben je betrokken bij Warmte Samenwerking Oostland en de energietransitie?

“Ik ben er bestuurlijk bij betrokken, als voorzitter van Glastuinbouw Nederland voor de regio Oostland en als bestuurslid Glastuinbouw Nederland voor de regio Zuid-Holland. En ik omarm streven naar duurzaamheid van onder meer WSO. De wereld moet veranderen, anders gaat het niet goed. En daarmee heb ik het vooral over de onderwerpen water én energie.”

Op welke manier is jullie bedrijf actief met de energietransitie?

“We waren een van de vroege instappers van de gesloten kas. Aanleiding was dat de gasprijs destijds flink dreigde te stijgen. Met die gesloten kas hebben we 40% energiebesparing op het hele bedrijf gerealiseerd. Ook op andere manieren proberen we te werken aan de energietransitie. Daarnaast hebben we nu plannen voor de aanleg van een zonnedak op alle bedrijfsruimtes. Op een oppervlakte van 2.000 tot 2.500 vierkante meter komen zonnepanelen te liggen. De aanleg daarvan is waarschijnlijk volgend jaar.”

Is er een warmtecoöperatie actief in het gebied van jullie bedrijf?

“Ja. De Warmtecoöperatie Noordpolder onderzoekt de aanleg van een warmtenet. Er zijn namelijk plannen voor twee geothermiebronnen in dit gebied. De verwachting is dat die binnen enkele jaren zijn aangelegd. Op dat warmtenet zou dan 156 hectare glas aangesloten kunnen worden. De restwarmte uit de Rotterdamse haven zou in een volgende fase kunnen zorgen dat we verder kunnen verduurzamen. Wat de afweging is om wel of niet deel te nemen? Een warmtenet moet concurrerend zijn, en je moet voldoende keuzemogelijkheden hebben.”



Pin It on Pinterest