Jaarplan 2024

Onze wereld wordt steeds digitaler. Dit geldt ook voor de tuinbouw. Deze verandering brengt nieuwe dreigingen met zich mee. Om ons nu en in de toekomst te kunnen weren tegen deze risico’s, is het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport opgestart. Zo biedt deze organisatie verschillende middelen en ondersteuning aan tuinbouworganisaties. Anne Visser, programmamanager Cybersecurity en Resilience bij Security Delta en Programmaregisseur Cyberweerbaarheidscentrum Greenport, vertelt over de rol die het Cyberweerbaarheidscentrum binnen het cluster inneemt. “Alles wat in de kas staat, wordt steeds vaker aangesloten aan het internet. Maar daarbij wordt niet altijd nagedacht over de beveiliging.”

Waarom is het Cyberweerbaarheidscentrum opgestart?
“Je ziet voornamelijk dat met name MKB-ondernemingen steeds vaker slachtoffer worden van digitale criminaliteit. Dit bevestigen verschillende rapporten ook. De oorzaak hiervan ligt bij meerdere factoren. Organisaties die traditioneel vaak slachtoffer waren, bijvoorbeeld banken, nemen steeds meer veiligheidsmaatregelen. Zij zijn hierdoor vaak beter beschermd. Criminelen verleggen zich daarom naar organisaties die minder goed beveiligd zijn. Daarnaast maken criminelen ook gebruik van de laatste technologieën. Dit maakt het makkelijker voor cybercriminelen om een hoog volume bedrijven aan te vallen. Ondernemers focussen zich vaak op andere zaken dan cybersecurity. Zo houden zij zich voornamelijk bezig met het goed ontplooien van hun activiteiten In de tuinbouw. Zij hebben ook weinig kennis in huis om deze toenemende dreigingen tegen te gaan. Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport is in het leven geroepen om het tuinbouwcluster hierin te ondersteunen. Hierbij slaan verschillende partijen hun handen ineen.”

Waarom is cyberweerbaarheid belangrijk voor het tuinbouwcluster?
“Digitale veiligheid is belangrijk voor elke ondernemer en persoon. Voor het tuinbouwcluster spelen meerdere factoren een rol. Zo is er een grote ketenafhankelijkheid en kan de impact van een cyberaanval grote gevolgen hebben voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Stel dat je klimaatcomputer ontregelt raakt en een aantal uur platligt. De temperaturen van jouw productie kunnen hierdoor opeens niet meer controleerbaar zijn. De tijdgevoeligheid van en de impact die dat heeft ook op continuïteit van de bedrijfsvoering is enorm groot. Daarnaast is bescherming van IP bijvoorbeeld een belangrijk aspect voor organisaties in de zaadverdeling. Je wilt niet dat deze informatie op straat komt te liggen en daarmee je concurrentiepositie in geding komt.”

Wat is de link met het Innovatiepact?
“Het Innovatiepact Greenport zet zich in voor doorbraakinnovaties in de tuinbouw. Veel van die innovaties hebben te maken met digitaliseringsoplossingen, automatiseringsoplossingen door slimmer te werken. Digitalisering van je onderneming geeft kansen, maar dat brengt ook kwetsbaarheden met zich mee. Een digitaal veilige implementatie van deze oplossingen is een randvoorwaarde om op een veilige manier te ondernemen.”

Met wie werk je samen?
“Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport is een non-profit organisatie en is opgericht door een groot aantal aansprekende organisaties: Delphy, Dutch Fresh Port, Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland, Greenport West-Holland, GroentenFruit Huis, Hoogendoorn Automatisering, Interpolis-Achmea, Anthura, Security Delta (HSD), het Digital Trust Center, de Haagse Hogeschool en de Provincie Zuid-Holland. Zij zijn zich bewust van de risico’s die de keten loopt, nemen het voortouw en zetten zich actief in voor het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport. Daarnaast werken we ook samen met verschillende cybersecurity-experts. Zij zorgen voor de inhoudelijke koppeling. Een ondernemer hoeft dan niet zelf dat hele voorwerk te doen. De ondernemer hoeft niet zelf na te denken van hoe krijg ik een neutraal antwoord op een vraag. Degene wordt daar al in ontzorgd. De samenwerkingen zitten op meerdere fronten. Aan de ene kant richt deze zich op: ‘Hoe benaderen we de ondernemers en hoe bereiken we die om aan de slag te gaan met dit onderwerp?’. Anderzijds op het verwerken hiervan in programma’s, zoals het Innovatiepact, waarin je dus kijkt naar hoe zorg je dat op het moment dat je met innovaties en digitalisering aan de slag gaat ook de benodigde randvoorwaarden direct meeneemt?”

Wat is al bereikt?
“Je ziet vooral dat aangesloten organisaties echt stappen zetten binnen digitale veiligheid. Daarnaast is er veel onderlinge kennisuitwisseling. Een tuinbouwbedrijf heeft immers niet een hele grote afdeling die zich bezighoudt met dit thema. Als je ergens tegenaan loopt en je wilt hierover in gesprek, kan dat vaak niet binnen je eigen organisatie. Door het ontstaan van dit netwerk, is er kennisuitwisseling die plaatsvindt onderling tussen de verantwoordelijke op dit onderwerp. De community die hierdoor ontstaat, is iets heel moois. En deze community wordt in de praktijk ook echt gebruikt. Daarnaast zetten samen met de aangesloten organisaties stappen in het verhogen van het bewustzijn in de sector. Het creëren van deze bewustwording is een begin, maar uiteindelijk wil je dat men stappen gaat ondernemen.”

Wat betekent het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport voor het cluster?
“De ontwikkelingen binnen de cyberwereld gaan heel hard. Het is voor een ondernemer zonder specialisten in dienst bijna onmogelijk om dat allemaal bij te houden. Het Cyberweerbaarheidscentrum kan hierin faciliteren door de relevante informatie te ontsluiten, filteren en te delen met de sector. Dit verwerken we vervolgens in de verschillende kennissessies, toolbox-documenten en workshops, waardoor het kennisniveau van de deelnemers meegroeit met de ontwikkelingen. Daarnaast is beveiliging van de operationele technologie (OT) een onderwerp waar we ons op richtten. Digitale veiligheid gaat verder dan IT. Alles wat in de kas staat, wordt steeds vaker aangesloten aan het internet, maar daarbij wordt niet altijd nagedacht over de beveiliging. Daarmee ontstaan situaties waarbij de voordeur (IT-omgeving) wellicht goed op slot is, maar de achterdeur (OT-omgeving) wagenwijd open staat.”

Waar ben je trots op?
“Ik ben trots op de community die is opgebouwd en hoe men onderling elkaar weet te vinden en ondersteund. Eind vorig jaar deelde een ondernemer een aanval waardoor ze getroffen waren en de reeds ondernomen stappen. Daarop volgden aanvullende suggesties. Je ziet dan dat er onderling echt uitwisseling plaatsvindt en er tips en tricks worden gedeeld. De schade bleef gelukkig beperkt voor de ondernemer. Het was mooi om te zien dat het systeem dat we hebben neergezet met elkaar van toegevoegde waarde is. Op deze momenten help je elkaar dus echt en probeer je zo goed mogelijk te voorzien van tips en informatie om met zo’n situatie om te gaan. Daarnaast ben ik trots dat we als samenwerkende partners continu aandacht blijven besteden en prioriteit blijven geven aan cybersecurity-vraagstukken. Er speelt namelijk heel veel in de tuinbouwsector. Dit is een randvoorwaarde als onderdeel van al die thematiek. Ondanks dat cybersecurity niet de eerste prioriteit van iedereen is, dat wij wel zorgen dat we dit bij de sector blijven adresseren. We hebben dus een aanpak ontwikkeld, waarbij we ondernemers kunnen helpen met zowel beperkte mensen als middelen om toch stappen te zetten de digitale veiligheid van hun organisatie te verhogen.”

Wil je zelf ook aan de slag gaan met digitale veiligheid en de digitale weerbaarheid van jouw organisatie verbeteren? Ga dan naar de website van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport: www.cwgreenport.nl

 



Pin It on Pinterest