Jaarplan 2024

Bron: KAS magazine

De consument koopt in toenemende mate eetbare planten, zoals plukgroenten, olijfbomen en kruiden. Royal FloraHolland merkt een omzetstijging van 10% per jaar. Vanzelfsprekend verwachten de verkoper, de consument en de handel dat consumptie van die plant veilig is. MPS startte daarom met MPS-Fruit & Vegetables.

Mario van Vliet

Het zelf kweken en oogsten van eten is hip. Zo verkoopt Makro kweekbakken voor in de achtertuin, kan Albert Heijn de mini-moestuintjes niet aanslepen en verkopen supermarkten aan de lopende band potjes met kruiden.

Ook bij Royal FloraHolland is de trend duidelijk merkbaar. Jaarlijks wordt voor zo’n vijftien miljoen euro aan plukgroenten, kruiden, Citrusplanten en Laurus nobilis verhandeld via de veiling. Die omzet stijgt volgens Marc de Baan, productmanager Balkon- en terrasplanten bij Royal FloraHolland, jaarlijks met zo’n tien procent.

“De consument raakt steeds meer geïnspireerd om zelf eten te kweken”, vertelt De Baan. Dat wordt nog verder aangewakkerd door BloemenBureau Holland: consumenten krijgen in de schappen te zien hoe ze op het balkon of in de keuken zelf bijvoorbeeld tomaten kunnen telen. Daarnaast voeren ook individuele kwekers promotie, onder meer met banners en social. De Baan verwacht dan ook dat de trend zal doorzetten. Zo denkt hij dat er een mooie toekomst is voor onder meer verschillende varianten zelfplukpepertjes en voor nieuwe sla-concepten. “Het mooie aan bijvoorbeeld dat sla-concept is dat je kinderen bij het telen van eten betrekt.”


Gezond en betrouwbaar

Eetbare planten en bloemen worden in de regel verhandeld als sierteeltproducten, maar zijn bedoeld voor consumptie. Daarom heeft Royal FloraHolland een aparte keurmerkcode voor deze producten ingesteld (S77). De kans bestaat dat in de toekomst zelfs een aparte veilgroep wordt ingesteld, vertelde De Baan. Daarnaast is er een apart logo (met een vorkje en een mesje) voor producten die eetbaar zijn. Telers kunnen dit logo zelf aanvragen.

Het vorkje- en mesje-logo vertelt alleen of een product eetbaar is – of eigenlijk of ‘het aannemelijk is dat het door de consument gezien wordt als eetbaar’, vertelt De Baan. Maar minstens zo interessant is de gezondheid van het product. Is het dus veilig en gezond om het te eten? “Afnemers als tuincentra, retailers en supermarkten willen de zekerheid dat ze gezonde en betrouwbare producten verkopen”, stelt Arjan van der Meer van MPS.

Dat zijn echter een rekbare begrippen. Zo is het ene gewasbeschermingsmiddel wél toegestaan in het ene land, en niet in het andere. Maar wat als een product in het ene land geteeld en geoogst wordt, en in het andere landen verhandeld en gegeten? (Het antwoord: de lokale wetgeving van de producent is leidend).


Certificeringen

Europese wetgeving schrijft voor dat bij eetbare planten op het etiket moet staan welke delen eetbaar zijn (is het de gehele plant die gegeten kan worden, of bijvoorbeeld alleen de vrucht?) en dat wat betreft residu moet worden voldaan aan bestaande certificeringen.

Er bestaan verschillende certificeringen voor eetbare planten, zoals FairTrade en Milieukeur. Die van MPS zijn het meest gebruikt binnen de teelt van groenten en bloemen. MPS lanceerde speciaal voor eetbare planten het systeem MPS-Fruit & Vegetables (zie kader). De certificering heeft vier niveaus: van MPS-Proof tot Vita Certa Natural Protected (dat vergelijkbaar is met de eisen die gesteld worden aan de EKO-teelt maar dan met toegelaten kunstmest). Van der Meer van MPS: “Maar MPS-Proof is ook al behoorlijk streng. Je voldoet er niet zo maar aan.”

Groot verschil met ‘reguliere’ MPS-certificeringen voor sierteeltproducten – zoals MPS -ABC – is dat telers dagelijks controle moeten toestaan en monsters van de producten moeten ondergaan. Overeenkomst met de andere MPS-certificeringen is dat het gaat om een handelskeurmerk. Van der Meer: “Maar leveranciers van sommige producten, zoals kruiden, gebruiken Vita Certa Natural Protected ook richting de consument.”

MPS hanteert een zwarte lijst: hierop staan middelen die niet in de officiële richtlijnen staan, maar die volgens het College van Deskundigen van MPS wel geweigerd mogen worden. Zo kunnen middelen die in het producerende land wél zijn toegestaan en in het verkopende land niet dus worden tegengehouden.
 

Transparant informeren

Een deel van de eetbare producten die verhandeld worden via Royal FloraHolland is gecertificeerd. De veiling wil dat in de toekomst het merendeel van de producten gecertificeerd is, al dan niet via MPS. De Baan: “We willen de handel en de consument transparant informeren over de betrouwbaarheid van de producten.” Van der Meer van MPS: “Wij verwachten dat de eisen ten aanzien van eetbare producten steeds strenger worden. De vrijblijvendheid gaat er vanaf.”

kader MPS richtlijnen voor eetbare planten



Pin It on Pinterest