Nieuwe Energie

Eerlijk is eerlijk: ik ben geen Formule 1-liefhebber, in tegenstelling tot een deel van mijn gezin. Maar ook ik was trots en opgewonden door de winst van Max Verstappen tijdens de Abu Dhabi Grand Prix 2021. Een dubbelklapper: de laatste wedstrijd van het jaar op een miraculeuze wijze winnen, en daardoor wereldkampioen worden.

Alle spotlights waren daarna gericht op Max, en terecht. Hij is degene die aan het stuur draait en op het gaspedaal trapt (tenminste, ik heb begrepen dat in een Formule 1-auto het gaspedaal ook gewoon op de bodemplaat zit; correct me if I’m wrong). Hij is het wonderkind dat al als kleuter wist wat hij wilde: de beste van de wereld worden in een krankzinnige sport.

Maar – zo liet ik me vertellen – Formule 1 is eigenlijk een teamsport. Het beste is dat te zien bij de pitstop. Het team staat klaar, en weet in minder dan 3 seconden 4 banden te verwisselen. Ik heb al moeite mijn fietsventiel binnen 10 seconden los te draaien.

Ook achter de schermen draait het team op volle toeren. De wagen wordt, met sensoren, tot op het kleinste detail afgestemd op de racebaan én de weersomstandigheden. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De ultieme combinatie van precisietechniek en het toepassen van data.

U begrijpt waar ik naartoe wil: een Formule 1-team lijkt wel op de Nederlandse tuinbouw. Tuinbouw is Topsport, schreef ik eerder. Ook in ons productie- en handelscluster zorgt het toepassen van techniek en digitalisering voor een wereldprestatie. En ook in ons cluster  is het teamwork: de teler als racer, de ‘rest’ van het tuinbouwcluster als team en de agrologistiek als efficiënte en snelle racebaan naar de consument. Ook Max heeft van jongs af aan een gedegen opleiding gehad, daarvoor staan de onderwijsinstellingen in onze regio ook klaar: de Talenten van Morgen trainen en opleiden. En de nieuwste kennis wordt ontwikkeld door teams van onderzoeksinstellingen, hogescholen en bedrijven. 

Dus toen mijn huishouden genoot van Max’ wereldtitel, dacht ik terug aan afgelopen jaar. Hoe zag de racebaan eruit, wat waren de weersomstandigheden, en hoe heeft het tuinbouwcluster daarop geacteerd? En als je zo naar een jaar als 2021 kijkt, dan pas valt op hoe een enorm goed team we zijn. Samen, met ons allen.

Een voorbeeld: vorige week organiseerden we de Meet & Greet Energie. Dat webinar begon met de ondertekening van twee convenanten over de voorgenomen aansluiting van Westland en Oostland op WarmtelinQ. In die convenanten werken bedrijven (binnen en buiten het cluster) en regionale overheden samen om de energietransitie in de regio te versnellen. 

Daarna ging de Meet & Greet Energie over het thema CO2 Centraal. De grote vraag: hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de tuinbouw de beschikking blijft houden over voldoende CO2? Ook op dit onderwerp draait alles om samenwerking tussen overheden, ondernemers en kennisinstellingen en nieuwe technieken vanuit andere sectoren.

Ik ben trots onderdeel te zijn van het Nederlandse Formule 1-team dat tuinbouw heet. We werken samen, zelfs in een ingewikkeld jaar als 2021. Daarmee brengen we onszelf tot wereldprestaties en leveren we Gezondheid & Geluk aan de hele wereld. Eigenlijk verdient ook u een bokaal en een grote fles champagne (en een snelle race auto), vindt u niet?

Jolanda Heistek
Directeur Greenport West-HollandPin It on Pinterest