Jaarplan 2024

Het creëren van een sterke leercultuur binnen de glastuinbouwsector. Dat is de doelstelling van de eind augustus gestarte Horti Academy. Werkgevers en werknemers worden in staat gesteld mee te ontwikkelen in de continu veranderende tuinbouwwereld. Het innovatie- en aanpassingsvermogen van de sector in zijn geheel wordt hierdoor vergroot.

De Horti Academy is een veelbelovend initiatief in de regio Zuid-Holland. Het is gericht op het versterken van leren en ontwikkelen binnen de tuinbouworganisaties. De kern van het initiatief ligt in onderlinge samenwerking en het belang van voortdurende groei. Horti Academy is een initiatief van Greenport West-Holland, Glastuinbouw Nederland, Horti Heroes, Lentiz cursus & consult, Kasgroeit en InHolland Academy.

Omdenken
Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, is blij met het initiatief. “De tuinbouwsector staat voor uitdagingen en kansen, variërend van technologische vooruitgang tot duurzaamheidsdoelen en veranderende markteisen. Om met succes te navigeren in deze snel veranderende omgeving is het van essentieel belang dat we moeten omdenken. Voorwaarde daarvoor is te blijven leren en ontwikkelen.”
Een leven lang ontwikkelen noemt zij een absolute voorwaarde om tuinbouwbedrijven toekomstbestendig te houden. “Dit kun je niet uitbesteden aan het onderwijs, of realiseren door mensen alleen naar een cursus te sturen. Dit vraag lef, energie en daadkracht van ondernemers. Door aan de juiste knoppen te draaien in hun eigen organisatie creëren zij een sterke leercultuur.”

Fundament
Een sterke leercultuur vormt het fundament voor groei en succes binnen organisaties in de tuinbouwsector. Het stimuleert innovatie, bevordert veerkracht en stelt medewerkers in staat om zich voortdurend aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. De Horti Academy richt zich op het bevorderen van deze leercultuur door middel van samenwerking, kennisdeling en het aanbieden van een ‘in-company traject’. Deelname aan dit traject is kosteloos mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Wat doet Horti Academy?
Er wordt een stappenplan doorlopen met werkgevers, leidinggevenden en werknemers, zodat werknemers worden geactiveerd om met hun eigen ontwikkeling aan de slag te gaan. De eerste stap is de analyse van de eigen organisatie: wat gaat goed, waar kan het beter? Welke actiepunten komen daaruit? De tweede stap is het activeren van de leidinggevenden. Zij hebben een belangrijke rol in het stimuleren van de leercultuur. Daarom wordt een workshop aangeboden bestemd voor leidinggevenden met als titel: ‘Haal meer uit een ontwikkelgesprek’.

Daarnaast is het ook nodig de eigen regie van de medewerker te bevorderen. De medewerker leert hoe hij/zij de regie zelf nadrukkelijker kan pakken. De workshop voor werknemers ‘Neem de regie in je loopbaan’ zet de medewerker aan het werk. Uiteindelijk komen de uitkomsten uit deze workshop samen in de HR-cylcus van de organisatie. Zodat er meer ontwikkelpunten uit een functionerings- of een ontwikkelingsgesprek worden gehaald.

Meer informatie
Horti Academy nodigt organisaties in de tuinbouwsector uit om gebruik te maken van het bovenstaande traject. En gezamenlijk te bouwen aan een toekomst waarin leren en ontwikkelen centraal staan. Gezamenlijk kan de sector een positieve impact creëren, zowel op individueel niveau als voor de hele sector. Kijk voor meer informatie op de website van Horti Academy, of neem contact op met Anneke Postma, projectleider Horti Academy.

 



Pin It on Pinterest