Jaarplan 2024

De Update van de Greenport heet niet voor niets Update: we blikken in deze digitale nieuwsbrief terug op de voorbije periode. (En vooruit, we kijken ook vooruit). Als ik deze maand terugblik, dan zie ik één groot woord: JAAREVENT!

Op 17 mei was in het World Horti Center het Jaarevent van de Greenport. Het vijfde Jaarevent alweer, want het is vijf jaar geleden dat de Greenport in de huidige vorm werd opgericht. Een mooie aanleiding dus voor een feestje. Bovendien hebben we voldoende te vieren. Want in die vijf jaar hebben we veel bereikt, heel veel.

In die vijf jaar – die voorbij vlogen – is ons netwerk meer dan verdubbeld en onze impact verveelvoudigd. In de beginperiode moesten we onszelf uitnodigen – of eigenlijk: opdringen – bij bepaalde overlegtafels, nu wórden we uitgenodigd en om advies gevraagd. In de brede regio is inmiddels bekend welke rol de Greenport-bedrijven spelen in de regionale economie, en dat de Greenport staat voor samenwerken en verbinden.

Sommigen van u zullen denken: jaja, dat zou ik ook zeggen als programmamanager. Maar steeds vaker hoor ik dezelfde geluiden van andere bronnen. Ook van buiten de Greenport. Een mooi voorbeeld: Prins Carlos de Bourbon de Parme, een van de sprekers tijdens het Jaarevent.

We hadden Prins Carlos gevraagd zijn visie te geven op duurzaamheid. Als directeur van Compazz (ik citeer de website: ‘een onafhankelijke stichting met als doel het versnellen van circulaire economie, duurzame innovatie en transitie’) heeft hij namelijk een goed beeld van hoe we de transitie kunnen maken naar een duurzame economie. Niet voor niets is hij gevraagd zich in te zetten voor de Roadmap Next Economy van onze regio.

Wie de Prins hoorde spreken kan niet anders dan geraakt zijn door zijn woorden. Hij prees de Greenport voor de manier waarop we samenwerken, en noemde de tuinbouw een “rolmodel voor de industrie” en zei “de tuinbouw kan belangrijker worden voor Nederland dan de watersector ooit is geweest”. Hij vroeg ondernemers de handschoen van duurzaamheid op te pakken (“niet-duurzaam ondernemen wordt een risico”) en niet te wachten op de overheid (“sinds wanneer laten ondernemers hun succes afhangen van de overheid?”).

Prins Carlos had tot ons grote genoegen ‘ja’ gezegd tegen het verzoek te spreken tijdens het Jaarevent. Maar hij deed meer. Hij vroeg namelijk om vóór het Jaarevent kennis te mogen maken met enkele partijen uit de tuinbouw. Hij wilde de sector en de manier waarop we samenwerken namelijk nóg beter leren kennen.

Daarom hadden we kort voor de start van het Jaarevent een rondleiding door het World Horti Center en tafelgesprek met ondernemers Desiree Olsthoorn (OK Plant), Ted Duijvestijn (Duijvestijn Tomaten), Martin van Gogh (Hoogendoorn Growth Management), Atie de Gier (Lentiz | MBO Westland), Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde en voorzitter van de Greenport) en ondergetekende.

Tijdens dat gesprek kwamen verschillende aspecten van de Greenport aan bod, zoals de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs in de All Climate-kas, de verbinding van ‘technisch’ en ‘groen’ onderwijs op één locatie dichtbij de activiteiten van de ondernemers in het WHC. En natuurlijk hadden we het over duurzaamheid. De Prins was onder de indruk van de ruime ervaring die de tuinbouw heeft met de transitie naar duurzaamheid. Dat sommige ondernemers al sinds 2011 bezig zijn met alternatieve energie (geothermie) was een openbaring voor hem.

De Prins moest voor het einde van het Jaarevent weg, stiekem hoop ik voor het verjaardagsfeest van Koningin Maxima. Zij opende vorig jaar het World Horti Center. Grote kans dan dat ze het tijdens het verjaarspartijtje nog even over de tuinbouw hebben gehad… Althans, dat hoop ik dan. Als Greenport-cluster mogen we trots zijn op de interesse van het koningshuis voor onze bedrijven en bijeenkomsten in binnen- en buitenland.

Niet alleen Prins Carlos was lovend. Vanuit verschillende hoeken hoorde ik tijdens het Jaarevent complimenten aan de Greenport: van gemeente Den Haag tot professor Paul Iske. Dat maakte het Jaarevent nóg feestelijker en het trots zijn op elkaar en onze Greenport-cluster nog dankbaarder

Terugkijken op een voorbije maand was daardoor zelden zo feestelijk als nu. Daarom dank ik het hele Greenport-netwerk voor de afgelopen vijf jaar. En nee, dat is geen afscheidszin: dat is een zin om ons allemaal aan te sporen er de komende jaren nóg meer uit te halen, zoals onze voorzitter Adri Bom-Lemstra ook riep tijdens het event!

Jolanda Heistek
Programmanager



Pin It on Pinterest