Jaarevent 2023

AGRIFOODWEEK logo 2016Nederland zit vol met onontdekte kleine kooktalenten. Tijdens Dutch Agri Food Week (12 tot en met 25 oktober) kunnen deze kinderen hun kookkunsten laten zien. In heel Nederland zijn wedstrijden en activiteiten gericht op samen gezond koken. Op woensdag 19 oktober wordt dit feestelijk bij elkaar gebracht in een nationale finale. De kookwedstrijd is onderdeel van de Dutch Agri Food Week, waarvan de Greenport partner en mede-organisator is.

 

Circa 95 % van de Nederlandse kinderen tussen 7 en 19 jaar eet niet genoeg groente en fruit. Zo’n 14% van de Nederlandse kinderen heeft overgewicht. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren wat gezond voedsel is. Wanneer kinderen zelf groenten verbouwen bijvoorbeeld met eigen moestuintjes, op bezoek gaan bij boeren, tuinders en samen koken dan krijgen ze plezier in gezond eten. Dit zorgt ervoor dat ze ook op latere leeftijd gezond eten.

 

Op bezoek bij de boer, smaaklessen in de klas en samen koken

Er zijn de afgelopen jaren veel initiatieven gestart om met kinderen aan de slag te gaan.

Kokkerelli, Keukenbazen, Resto VanHarte, Kidskookcafés, Kaaskoppen en Dokwerkers, en Smaaklessen: allemaal initiatieven die kinderen leren waar ons eten vandaan komt en hoe je een gezonde en lekkere maaltijd kan koken.

 

dafw_kidsTijdens Dutch Agri Food Week werken deze organisaties samen om in één week verspreid door heel Nederland kookwedstrijden te houden. Kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool, van 10 tot 12 jaar, gaan in verschillende gemeentes, naar boeren en tuinders en koken samen en gaan met elkaar de strijd aan om het meest gezonde en lekkere gerecht te maken.

 

Met Kokkerelli, Kids University for Cooking (in Zuid-Nederland en Gelderland); of Keukenbazen (in Noordoost-Brabant), via het Kidskookcafé (in Helmond); met Kidscooking (in Zeeland) en in de kinderrestaurants van Resto VanHarte (in oa. Den Haag en Amsterdam). Om alle kinderen in Nederland de kans te geven te koken kun je ook online meedoen met een nationale wedstrijd de Kids Kook Battle, powered by allerhande. Op woensdag 19 oktober wordt dit feestelijk afgesloten en koken kinderen met elkaar.

 

Prijzen: Koken met een masterchef en Recept in allerhande

Alle wedstrijden kennen een prijs, variërend van koken met een masterchef tot een masterclass met vriendjes. De winnaar van Kids Kook Battle komt met zijn recept in Allerhande. Alle kookinitiatieven worden georganiseerd door gemeentes, provincies en regio’s in de agrifood -en tuinbouwsector samen met kennisinstellingen, retailers en bedrijfsleven.

 

Ons voedsel leren kennen

Tijdens Dutch Agri Food Week staan voedselinnovatie, voedselproductie en genieten van voedsel centraal. Boeren, tuinders, ondernemers uit toeleverende – en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan lekker en gezond voedsel en wat er van grond tot mond nodig is om dat voor elkaar te krijgen.

 

Nederland is het land met het meest gezonde en afwisselende dieet. Dit is knap in een land met weinig en dure grondstoffen en een klimaat met veel regen. In de toekomst zijn er meer mensen op de wereld en dus meer monden te voeden.

In Nederland willen we ervoor zorgen dat grondstoffen niet uitgeput raken, de aarde gezond blijft, en dat we goed zijn voor planten en dieren. Tegelijkertijd willen we gezond en lekker eten maken, genoeg voor iedereen. Dit doen we door verbeteringen en vernieuwingen. Door deze kookwedstrijden leren kinderen waar het eten vandaan komt, wat gezond voedsel is en de waarde van eten.

 

Dutch Agri Food Week is een samenwerkingsverband van inmiddels ca 400 organisaties.

Inhoudelijk wordt het programma mee gemaakt door onze partners Albert Heijn, Rabobank, FrieslandCampina, LTO Nederland, ministerie van Economische Zaken, MKB Healthy Food, Wageningen University & Research en Vion Food.

Initiatiefnemers zijn Topsector Agri & Food, Food Valley NL, regio’s in agrifood – en tuinbouw: Agri Food Capital, Greenport Westland – Oostland en Brightlands Greenport Venlo.

 

 Pin It on Pinterest