Magazine Aan het werk

Mijn zakelijke reiskilometers waren gedurende twee jaar historisch laag. Zoom en Teams vervingen fysieke vergaderingen en live events. Dat beviel verbazingwekkend goed en is ook goed in het kader van duurzaamheid. Maar toch: wat was ik blij dat op vrijdagmiddag zo veel mensen uit ons netwerk de moeite hadden genomen naar Van Gelder groente en fruit in Ridderkerk te rijden. Want daar was het zesde Jaarevent van Greenport West-Holland.

Het Jaarevent was een feest. Goede en enthousiaste sprekers, een schitterende en inspirerende locatie en een hoge opkomst. En het mooie is: zo’n 20% van de bezoekers was ‘nieuw’: zij waren dus nog niet eerder bij een Jaarevent en een aantal zelfs niet eerder bij een bijeenkomst van Greenport West-Holland geweest.
Dat gold onder meer voor spreker Eric van Heck van de Rotterdam School of Management. Hij vertelde op het podium dat hij door een van onze bestuursleden was gevraagd om te komen spreken. Van Heck keek in zijn agenda, en zag dat het Jaarevent er al in stond. “Het algoritme werkte dus”, grapte Van Heck, die in zijn presentatie vertelde hoe het Greenport-cluster door samenwerking een complex en niet te kopiëren data-systeem zou kunnen ontwikkelen.

Naast Van Heck waren er dus veel nieuwe én bekende gezichten. Samen zorgden ze voor een enorm goede sfeer. Voor buitenstaanders mag dat opvallend zijn: onder meer de energieprijzen bezorgen veel ondernemers kopzorgen. Om nog maar te zwijgen over de tekorten aan grondstoffen en goed personeel. Ook voor onze voorzitter was dit zijn eerste Jaarevent. Vol trots op het cluster stond hij op het podium.

Die middag in Ridderkerk was iedereen blij elkaar weer te zien, goede gesprekken te voeren met oude en nieuwe bekenden, en eindelijk weer eens ‘naar buiten te mogen’. In een goede sfeer ontstaan goede ideeën en nieuwe contacten. Er werden visitekaartjes uitgedeeld en vervolgafspraken gemaakt. Fijn om te zien, want ons Jaarevent draait om de inhoud én de verbinding. Door die combinatie kunnen we het verschil maken voor de regio, de landelijke opgaven en voor het cluster. Met ‘verschilmakers’, zoals Marijke Roskam de aanwezigen noemden, die vanuit de regio maar ook vanuit andere Greenports en andere delen van het land aanwezig waren.

Ik wil dan ook alle bezoekers aan het Jaarevent hartelijk danken voor hun aanwezigheid, hun goede vragen, hun applaus, hun complimenten én hun goede zin. En ik weet zeker dat de kennis en het enthousiasme door iedereen breed uitgedragen is op het ‘thuisfront’ en daarbuiten. Ik weet, corona is nog niet weg, en het cluster staat nog voor een aantal grote uitdagingen. Maar daar, bij Van Gelder groente en fruit, hebben we laten zien dat ons cluster samen wil én kan optrekken.

Jolanda Heistek
Directeur Greenport West-HollandPin It on Pinterest