Jaarevent 2023

Vorig jaar hebben 130 Rotterdammers een baan gevonden in de tuinbouw nadat ze door de sociale dienst waren aangespoord te solliciteren. “Een succes”, aldus wethouder Maarten Struijvenberg van Werkgelegenheid. Het project was een idee van zijn voorganger Marco Florijn: die oogstte tijdens zijn wethouderschap veel kritiek toen bleek dat werklozen helemaal niet in de tuinbouw wilden werken. Struijvenberg: “Het idee deugt: veel Rotterdammers zitten zonder baan, terwijl in de tuinbouw een tekort aan arbeidskrachten is. Het probleem was alleen de uitvoering.”

In de oude situatie werden bussen vol werklozen naar het Westland gereden. De meesten haakten al snel af, bijvoorbeeld omdat ze het werk te zwaar vonden, of niet wisten hoe ze op hun werk moesten komen. Dat gaat nu anders. De sociale dienst zoekt eerst in de kaartenbak naar potentiële matches. Die worden doorgestuurd naar een uitzendbureau, dat de juiste werkgever zoekt bij de juiste sollicitant.

Veldwerk Uitzendbureau is een van de uitzendbureaus die namens de gemeente werklozen bij tuinbouwbedrijven detacheren. Directeur Boris de Veld van Veldwerk Uitzendbureau schrijft het succes toe aan het feit dat werknemers en werkgevers worden ‘ontzorgd’. “Wij regelen het vervoer naar de kassen en nemen tuinders het papierwerk uit handen. Een bijstandsgerechtigde in dienst nemen brengt een hoop administratie met zich mee. Daar zitten tuinders niet op te wachten.”

(bron: AD)Pin It on Pinterest