Jaarplan 2024

De vraag naar goedgeschoolde productiemedewerkers bij foodbedrijven uit de regio Rijnmond, groeit de komende jaren schrikbarend. Bedrijven hebben tot 2025 gemiddeld tussen de 6 en 15 operators nodig. Dat blijkt uit een enquête die is gehouden onder de foodbedrijven die samenwerken binnen de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. De redenen voor de grote tekorten zijn vergrijzing (60 procent) en groei van de onderneming (35 procent).

Het vinden van productiemedewerkers vormt al jaren een groeiend probleem voor de voedingsmiddelenindustrie. Een negatief imago en het onbekend zijn met de mogelijke banen in een foodbedrijf zijn daarvan de reden. Ook speelt mee dat er steeds minder jongeren instromen op de foodopleidingen. Die jongeren die wél een mbo-opleiding tot foodoperator volgen, kiezen daarnaast vaak ook nog eens voor een vervolgopleiding in het hbo, of gaan in een andere sector aan de slag.

Trend doorbreken

De Food Innovation Academy is als regionaal samenwerkingsverband voor de regio Rijnmond in het leven geroepen om deze trend te doorbreken. Daarbij ligt de focus op een nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs, om zo te komen tot imago-verbeterende activiteiten en een betere aansluiting tussen opleiden en praktijk. Ook wordt er, naast het enthousiasmeren van jongeren, steeds meer gekeken naar het vinden en binden van zij-instromers.

Uit de FIA-enquete blijkt dat bedrijven open staan voor het in dienst nemen van zij-instromers. Ruim 65 procent van de ondervraagde ondernemingen geeft aan al te werken met zij-instromers. Het geen ervaring hebben, is daarbij geen issue meer. Belangrijk is dat de kandidaat enthousiast, vakvaardig, betrokken, pro-actief, leergierig en flexibel is. Aanpakkers, is wat bedrijven zoeken.

(Bron: Food Innovation Academy)



Pin It on Pinterest