Vacature
Programmasecretaris

Batterijopslag gaat een sleutelrol spelen in het balanceren van energievraag- en aanbod, maar voegen in de huidige situatie niet per se iets toe aan de bedrijfsvoering en teelt van ondernemers. De meeste ondernemers zien batterijen vooralsnog enkel als een financiële investering, niet als een investering om hun bedrijfsproces te verbeteren of te verduurzamen. De markten zijn momenteel voldoende financieel interessant om te investeren in batterijopslag, zowel centraal als decentraal, ook wanneer rekening wordt gehouden met de capaciteit van het net.

Belangrijke parameters om financieel interessant te blijven, zijn de ontwikkeling van de transportkosten én de beschikbaarheid van netcapaciteit. Wanneer de fiscale voordelen op het gebruik van aardgas en de inzet van de WKK wegvallen, wordt het inzetten van WKK’s voor noodvermogen duurder. Omdat de tuinbouw het gros van het Nederlandse noodvermogen levert aan TenneT, nemen de maatschappelijke kosten om het landelijk elektriciteitsnet in balans te houden hierdoor toe. Dit is een indirect neveneffect van het vervallen van de fiscale voordelen.

U kunt het volledige rapport inclusief de achterliggende rekenmodellen downloaden nadat u zich heeft geregistreerd via deze aanmeldingssite.

 Pin It on Pinterest