Jaarevent 2023

Van 2 tot en met 6 september is ‘De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’ van Biobased Greenport West-Holland. Tijdens deze week zijn er onder meer een excursie naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam en een mini-symposium in BlueCity in Rotterdam over toepassing van tuinbouwrestmaterialen voor de bouwsector.

 De biobased economie biedt grote kansen voor de tuinbouw. Zo kunnen tuinbouwrestmaterialen op verschillende manieren verwaard worden. Voorbeelden daarvan zijn het gebruik van tomatenstengels voor de productie van papier of textiel. Welke eisen worden voor dergelijke toepassingen gesteld aan die restmaterialen? Hoe organiseren we een marktsysteem? En hoe kunnen ondernemers daarop inspelen?

Daarover gaan de themaweken die Biobased Greenport West-Holland in samenwerking met Bioboost najaar 2019 organiseert. Er zijn de komende maanden drie van dergelijke themaweken: De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen (2 tot en met 6 september), De week van tuinbouwreststromen en insectenkweek (7 tot en met 11 oktober) en De week van tuinbouwreststromen en papier en textiel (9 tot en met 13 december). Elke themaweek bestaat uit onder meer een excursie en een mini-symposium.

ICDuBo en BlueCity

Tijdens ‘De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’ is er onder meer een excursie naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo), het grootste centrum voor duurzaam bouwen in Nederland. Het doel van het ICDuBo is de vraag naar duurzaam aanbod van bouwmaterialen activeren. Deelname aan deze excursie (van 9.30 tot 12.30 uur op 3 september) is gratis.

Twee dagen later, op 5 september, is er een mini-symposium in BlueCity in Rotterdam. BlueCity – gevestigd in het oude zwembad Tropicana, aan de oever van de Maas – is een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Een schitterende locatie dus voor een mini-symposium over mogelijkheden van tuinbouwreststromen voor toepassing in biobased bouwmaterialen. Het programma van het symposium wordt binnenkort bekendgemaakt (09:00 – 12:30 inclusief lunch).

Deelname aan beide evenementen is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan via www.greenportwestholland.nl/deweekvantuinbouwreststromen/. Binnenkort maakt de Greenport de andere programmaonderdelen van ‘De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’ bekend.

 Pin It on Pinterest