Jaarplan 2024

Hoe kunnen glastuinbouw-ondernemers meer natuur-inclusief ondernemen? Daarover organiseert Greenport West-Holland op donderdag 29 juni een symposium in het World Horti Center in Naaldwijk. Het programma bestaat uit onder meer presentaties en workshops. Deelname aan het Symposium ‘Natuur-inclusieve tuinbouw’ is gratis.

Steeds meer telers kiezen voor weerbaar telen. Uitgangspunt van die werkwijze is dat planten minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen, zich beter kunnen verdedigen en sneller kunnen herstellen bij schade. Ook besteden steeds meer telers aandacht aan biodiversiteit op en rond hun bedrijf, ofwel: ze geven natuurlijke organismen (zoals planten en insecten) meer kans.

Programma

Tijdens het symposium Natuur-inclusieve tuinbouw van Greenport West-Holland is voor beide werkwijzen uitgebreid aandacht. Op de bijeenkomst geven enkele telers en toeleveranciers hun visie. Daarnaast zijn er presentaties en workshops over onder meer plantweerbaarheid, biomimicry en het monitoren van insectenranden. Dagvoorzitter is Helma Verberkt, directeur van Artemis.

Het symposium start om 13.00 (inloop: 12.30 uur) met een presentaties, korte video’s en een paneldiscussie. Eveline Stilma (Programmamanager biodiversiteit Greenport West-Holland) geeft een inleiding over wat natuur-inclusieve tuinbouw is. Gerben Messelink (research entomologist Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research) vertelt over een onderzoek naar de aantrekkingskracht op insecten van speciaal ontworpen functionele biodiversiteit. Roeland Berendsen (principal investigator Plant-Microbe Interactions, Universiteit Utrecht) geeft een presentatie over het effect van het microbioom op plantweerbaarheid, en Mauro Gallo (associate lector biomimicry Inholland) vertelt over op natuur geïnspireerde technologie die ondersteunend is aan natuur-inclusieve tuinbouw.

Na de pauze zijn er drie workshops. Margreet Boersma-de Jong (Lector duurzaam financieren & Ondernemen) en Gerry Kouwenhoven (MBA, Associate lector Investeren in circulaire land- en tuinbouw, Hogeschool Inholland) verzorgen een workshop over ‘Hoe kunnen we met elkaar natuur-inclusief telen verder brengen, met als einddoel chemie-vrij ten behoeve van de biodiversiteit?’ Frank van der Helm (docent/onderzoeker Hogeschool Inholland) geeft een workshop over ‘Natuur-inclusieve tuinbouw in het onderwijs – opleiden van adviseurs’, en Jantineke Hofland-Zijlstra (Weerbare Plant) en Frank Hoeberichts (Eurofins) vertellen tijdens hun workshop over ‘Verdieping weerbaar telen in de praktijk’. Het symposium eindigt rond 17.15 uur met een borrel.

Aanmelden

Deelname aan het Symposium over natuur-inclusieve tuinbouw is gratis. Aanmelden kan via de website van Greenport West-Holland via: https://greenportwestholland.nl/symposium-natuur-inclusieve-tuinbouw-op-29-juni/



Pin It on Pinterest