Meet & Greet Energie

Greenports Nederland organiseert op 5 oktober op het Floriade-terrein het vierde Nationale Tuinbouwcongres. De bijeenkomst heeft als thema ‘Healthy cities, growing green!’ Sprekers zijn Marion Jansen (OECD), Bertram de Rooij (Wageningen UR), Dirk Aleven (FoodVentures) en Susanne Mosmans (FutureCrops) en Else Boutkan (Greenport West-Holland). 

Maakt de Nederlandse tuinbouwproductie een (internationale) schaalsprong en verlegt zij een deel van haar productie richting de megacities van Europa of zet zij in op snellere verduurzaming? Of moet beiden? En heeft de tuinbouw de ruimte en veerkracht om dit te realiseren? Welke bewegingen bepalen het succes van het Nederlandse tuinbouwcluster?

De huidige geopolitieke ontwikkelingen hebben diepe impact op het tuinbouwcluster. Voedselbeschikbaarheid en zelfvoorziening zijn belangrijker dan ooit. Ondertussen is de druk op de fysieke ruimte in Nederland groot en zijn de grenzen van toelaatbare emissies bereikt. Daarnaast moeten er fundamentele keuzes worden gemaakt over inrichting van productiegebieden, waarbij productiemethodes duurzamer moeten zijn met minder impact op het leefklimaat.

Programma Nationaal Tuinbouwcongres

13.00 – 13.30 uur Ontvangst congrespaviljoen Floriade Expo

13.30 – 13.50 uur Welkom door Adri Bom-Lemstra, voorzitter Greenports Nederland

13.50 – 14.20 uur Het Nederlandse tuinbouwperspectief binnen de nieuwe Europese geopolitieke context – Jerome Mounsey (OECD)

14.20 – 14.50 uur Welke fysieke ruimte is er in NL beschikbaar voor het tuinbouwcluster – Bertram de Rooij (Wageningen UR)

14.50 – 15.15 uur Hoe gaan intensieve productie en duurzaamheid hand in hand – Ondernemers Dirk Aleven (FoodVentures) en Susanne Mosmans (FutureCrops)

15:45 – 17:15 uur Workshops, zoals Workshop C: Kunnen lokale ketens het Nederlandse export model van de tuinbouw versterken? Door Mark Frederiks (Amped) en Else Boutkan (Greenport West-Holland): Een korte voedselvoorzieningsketen is een serieus ontwikkelingsperspectief richting een robuust, regionaal en regeneratief voedselsysteem. Voor producenten en consumenten is het een effectieve manier om grip te krijgen op de leefomgeving. De komende jaren krijgen korte ketens nog meer aandacht. Nederland kan hierbij een belangrijke rol spelen binnen Europa.

Locatie: Floriade Expo

Aanmelden

U kunt zich hier online aanmelden voor het Nationaal Tuinbouwcongres.Pin It on Pinterest