Vacature
Programmasecretaris

Innovatieve tuinbouwruimte: samen komen we verder

Om het tuinbouwcluster toekomstbestendig te houden is het van belang dat ondernemers de mogelijkheid hebben zich te ontwikkelen en aan te passen door middel van innovatie. Om tot dergelijke innovatie te komen is in sommige gevallen experimenteerruimte nodig. Ruimte die er op dit moment soms te weinig is.

Er zijn twee routes bij het instellen van regelluwe zones: regels verminderen in gebieden die nu al krachtig zijn (om ontwikkeling te stimuleren), en minder toekomstbestendige gebieden aanwijzen als regelluwe zone (om experimenteerruimte te creëren).

Het Werkboek Oostland onderzoekt tegen welke regels en ruimtelijke belemmeringen ondernemers op dit moment aanlopen. Daarnaast is het belangrijk inzicht te krijgen in de mogelijkheden die de overheid heeft als het gaat om het geven van experimenteerruimte.

Globale uitwerking

Het onderdeel Innovatieve tuinbouwruimte van Innovatief Oostland bestaat vooralsnog uit de volgende onderdelen:

  • Inzichtelijk maken van de huidige situatie
  • Inventariseren van de behoefte bij ondernemers
  • Nieuwe definitie tuinbouw, regelluwe zones en pilot(gebied)
  • Uitvoering van een pilot
  • Proces inrichten voor aanvraag regelluwe zone

Over Werkboek Oostland

De provincie Zuid-Holland en de vier gemeenten hebben in 2017 besloten om gezamenlijk te werken aan een duurzame toekomst van het glastuinbouwcluster in het Oostland. Het  Werkboek Oostland is hiervan het eerste resultaat. Het werkboek bevat een inventarisatie van het glastuinbouwcluster en verwoordt de kansen voor het cluster. En die kansen noemen we ‘Innovatief Oostland’. Download Werkboek Oostland

meindert-stolk

Meindert Stolk, bestuurlijk verantwoordelijke

Werkboek Oostland nieuws

logo Gemeente Pijnacker-Nootdorp
logo Gemeente Waddinxveen
logo Gemeente Waddinxveen


Pin It on Pinterest